Elinikäistä oppimista

Moni ihminen on ajoittain tilanteessa, että kaipaa jotain uutta ja erilaista elämäänsä. Halu kehittää itseään onkin yksi ihmisen tarpeista, joiden perusteet kumpuavat mielen syövereistä ja siksi on myös tärkeää, että ihmisen saa mahdollisuuden toteuttaa itseään ja toiveitaan kiinnostuksen kohteisiin. Usealla onkin ollut mielessä lähetä opiskelemaan itselleen uutta ammattia. Suomalaisessa järjestelmässä siihen onkin hyvät mahdollisuudet, joitain vuosia sitten puhuttiin aktiivisesti elinikäisen oppimisen mallista, siihen kuuluu ajoittain opiskelua ja työntekoa sopivina annoksina. Lisäkouluttamalla itseään tekee palveluksen tälle yhteiskunnalle hankkimalla lisäosaamista, mutta tärkeimmän osuuden siitä saa kuitenkin opiskelija itse kun oppii uusia taitoja sekä tietoja asioista, jotka häntä kiinnostavat. Suomalainen yhteiskunta pystyy tarjoamaan koulutusta myös varttuneemmalle väelle. Hyvin hoidetun koulutusjärjestelmän kautta pystytään räätälöimään erilaisia koulutuksia moneen tarpeeseen, mutta myös kokonaan uusia ammatteja pystyy opiskelemaan ja tämä tarjoaa uusia uria ja näkökulmia maailmaan. Itselläni on viimeiseltä parilta vuodelta runsaasti kokemusta siitä, miltä tuntuu vaihtaa ammattia ja opiskella uusia asioita, joista minulla toki oli jotain tietoa, mutta paljon, paljon uutta on saanut kokea ja oppia. Yksi merkittävä oppimisen kohde onkin ollut väärästä poisoppiminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että jonkin asian jollaintavalla osaa, mutta tapa tehdä ei ole ehkä kaikkein turvallisin tai tahokkain lopputuloksen kannalta. Myönnän ettei opiskelemaan lähtö lähes kymmenen vuoden tauonkaan jälkeen ollut helppoa, monet asiat pyörivät mielessä. Kuinka minä pärjään uudessa tilanteessa ja taas koulussa, niin turvallisista rutiineista pois ja kaiken lisäksi ihan eri puolella valtakuntaa? Samalla kantoi huolta perheestä, että kuinka se sopeutuu uuteen tilanteeseen ja uuteen kaupunkiin. Miten pärjätä taloudellisesti kun ei sitä palkkaa enää tule entiseen malliin? Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, Suomessa on kehitetty ja ylläpidetty erilaisia järjestelmiä kuten vuorotteluvapaa tai opintovapaat ja aikuiskoulutustuki. Näidenkin ylläpito vaatii yhteiskunnalta hyvää talouden pitoa ja koulutuksen arvostamista myös päätöksen tekijöiltä. Itse kun olen nauttinut opiskelusta todella paljon ja näin vähän vanhemmalla iällä koulunkäyntiin suhtautuukin jollatavalla erilailla, ei kuitenkaan liian vakavasti, mutta kaiketi oleelliseen keskittyen. Vaikka ei aikaisemmassakaan ammatissanikaan ollut mitään vikaa, voin kaikille uudelleen koulutukseen osallistuvilla tai muuten vain kuin itse olen alanvaihtajille suositella lämpimästi ja rohkaista lähtemään opiskelujen ihmeelliseen maailmaan, se kannattaa aina.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.