Ajatuksia PARAS-hankkeen ammatillisen koulutuksen järjestämisestä

Jarmo Myllymäki

Valtuutettu

Kaupunginvaltuusto

Raahe 29.8.2007AJATUKSIA PARAS-HANKKEEN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄTässä asiakohdassa käsittelyssä oleva PARAS-hanke on tärkeä asia ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia. Erityisesti hankkeen ammatillista koulutusta käsittelevä osio on nostanut välillä hyvin kiivaankin keskustelun erilaisissa yhteyksissä. Tässä valtuustossa annetaan evästystä jatkotoimenpiteisiin ja siksi on erittäin tärkeää, että mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois, vaan pyritään valitsemaan kokonaisuudessaan paras vaihtoehto. Ammatillisen koulutuksen järjestämisestä haluan tuoda esiin muutamia seikkoja, jotka ovat mielestäni syytä ottaa huomioon pohdittaessa vakavasti koulutuksen järjestämistä Oulun eteläisen alueen eli käytännössä Kalajokilaakson ja Siika-Pyhäjokilaakson kuntien kanssa. Yhteistyön tekemistä puoltavat seuraavat seikat:


  • Raahen koulutuskuntayhtymä on ollut eteläisen yhteistyön kannalla, mikä siis olisikaan paras asiantuntija koulutusasioissa kuin koulut ja sen toimijat itse?


  • Raahelainen yrityselämä on lehtien palstoilla sanonut hyvinkin selvästi rekrytointisuunnan oleva eteläinen, Oulun suunnassa on työpaikkoja omiin tarpeisiin ja siksi on epätodennäköistä, että opiskelijoita tulisi kovin helposti tänne, jos heillä ei ole aikaisempaakaan kokemusta tai kontaktia tähän kaupunkiin. Yrityselämän kuunteleminen on todella tärkeää, sillä hehän työpaikat valmistuville opiskelijoille tarjoavat ja kaiketi opiskelijoitten parasta tulisi ajatella


  • Raahen seutukunnassa on löydetty monissa suurissa asioissa yhteinen sävel, miksi Raahe, joka on aikaisemmin harmitellut muiden kuntien irtiottoja, olisi itse tekemässä näin merkittävässä asiassa täysin muun seutukunnan vastaisen ja sitä hajottavan päätöksen?


  • Vaikka tapoihini ei pitäisi kuulua vikojen etsiminen, vaan onnistumisten löytäminen, mutta minua ei ole vakuuttanut kaupungissamme vaikuttavan OAMK:n tekemät päätökset Raahen yksikköä kohtaan. Jos tätä kaupunkia todella Oulussa arvostettaisiin, annettaisiin tänne houkuttelevia koulutusohjelmia, mutta tällä hetkellä monet koulutusohjelmat löytyvät niin Raahesta kuin Oulustakin. Meidän valtuutettuina tulee käsittää, että jos opiskelija pääsee valitsemaan opiskelukaupunkiaan Oulun ja Raahen väliltä, on valinta yleensä selvä ja se ei ole Raahelle myönteinen. Sen verran on täällä muiden toimesta ja ominkin voimin tuhrittu mahdollisuuksia opiskelijoiden houkuttelemiseksi. Saa siinä sitten ihmetellä, miksi hakijoita ei ole ja aloituspaikat vähenevät?


Tässä arvon valtuustokollegat muuta ajatus, miten olen muodostanut käsitykseni ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja siitä mitä toivon huomioon otettavaksi tulevaisuudessa jatkopäätöksiä valmisteltaessa. Asioita pitäisi valmistella ja päättää kokonaisuuksia analysoiden ja pohtien, ei tunnepohjalla, kuten tämän asiassa on ollut käymässä.


Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.