Apilanlehden alta

Pohjois-Pohjanmaalla on olemassa hyvä sanonta: se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa. Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon, etten tässä yhteydessä tarkoita koiralla arvostamaani valtuustokollegaa ja ammattiyhdistysosaajaa Pirkko Valtasta, vaikka hän ottikin perin kiivaasti kantaa taannoiseen kirjoittamaani ja kohtuullisen laajasti julkaistuun mielipidekirjoitukseeni ammattiyhdistysten rahavirtojen suuntaamisesta. En ole missään vaiheessa yrittänyt kiistää ammattiyhdistysliikkeen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Se työ on ollut ja on edelleen arvokasta ja tärkeää meille kaikille. Yhdyn myös mainittuun huolestumiseen niiden valtioiden osalta, jossa ammattiyhdistysliikkeen toimijoita vainotaan. Jaan myös huolen työttömyyden räjähdysmäisestä noususta ja siksi toivonkin energiaa suunnattavan tämän ongelman ratkaisemiseksi. Sen sijaa kritisoin edelleen sitä, mihin jäsenmaksuja joissain suomalaisissa ammattiliitoissa on suunnattu. Ei voi olla oikein, että samanaikaisesti liittojen työttömyyskassojen jäsenet joutuvat odottamaan pahimmillaan kuukausia päätöstään ansiosidonnaisesta päivärahasta kun julki tulee pitkän ja vaiherikkaan prosessin tuloksena miten paljon rahaa on mennyt tiettyjen puolueiden toiminnan tukemiseksi. Niillä summilla olisi tehty liittojen jäsenten tasapuolisen palvelun eteen paljonkin. Työttömäksi jäänyttä ei paljon lämmitä se, että työväen asiaa on ajettu hänen jäsenmaksuillaan, lupaa siihen kysymättä niin ettei nyt ei ole resursseja käsitellä hänen työttömyyskorvaushakemusta. Olkoonkin asia myös niin, ettei ammattitaitoisia korvauskäsittelijöitä löydy ilman koulutusta. Kertomukset ihmisten korvaushakemusten hukkaamisista ja jatkuvista lisätietojen pyytämisistä tosin antaa hieman aihetta epäilyyn myös nykyisten hakemuskäsittelijöiden ammattitaidosta. Vaalirahakohun paisuminen koskettamaan myös vasemmistopuolueita on saanut SAK lähtemään vähättelykampanjaan maksettujen tukien unohtamiseksi. Ennen vaalirahakohun paisumista koskemaan muita puolueita kuin Keskustaa, rahat olivat arvostelijoiden mielestä suuria, vaikka summat olivat samoja kuin muidenkin puolueiden tuet, kuten myöhemmin havaittiin. Ei tahtonut SDP:n johto silloin pysyä nahoissaan kun moralisoivat rahan käyttöä, heiltä ja kirjoituksessaan valtuutettu Valtaselta taisi jo unohtua, että Kehittyvien Maakuntien Suomi tuki myös SDP:n ehdokkaita. Mitä siis suuriin tukisummiin tulee, taitaa niitä löytyä myös demareiden taustajoukoista vai mitä Pirkko? Ehkä koko vaalirahaepisodi lisää avoimuutta niin, että vastaavia kohuja ei enää tulevaisuudessa tarvita.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.