AVAUSSANAT OPETUSTOIMEN FOORUMISSA

Arvoisat opetusalan ammattilaiset, hyvät foorumiin osallistujat!

Toivotan teidät tervetulleeksi lautakunnan puolesta opetustoimen foorumiin tänne Merikadun koululle. On erinomaisen hienoa nähdä teidät kaikki täällä. Tämä iltapäivä olkoon varattu kehittämiseen ja uusien ajatusten herättäjäksi. Kehittäminen tapahtuu kahdella tasolla: käymme työhön koko opetustoimen sekä koulun kannalta, mutta tämän päivän tarkoitus on antaa myös teille kaikille siihen omaan työhön eväitä tulevaa lukuvuotta varten. Tämä foorumi on syksyinen koulun aloitus, jonka Raahen kaupunki työnantajana teille tarjoaa. Se tarjoaa myös meille paikalla oleville lautakunnan jäsenille mahdollisuuden syventää tietoa nykypäivän koulumaailmasta, vaikka ei omista kouluajoista niin montaa kymmentä vuotta vielä ole. Toisaalta tokaluokkalaisen sekä eskarilaisen isänä seuraan koulumaailmaa nykyään hyvinkin läheltä.

Raahen kaupungin opetuslautakunta on kaupungin budjetin käyttömenojen toiseksi suurin käyttäjä. Meille on tärkeää jokainen euro, mitä budjetissa on saatavissa. Haluan kuitenkin olla realisti, etten lupaa liikaa, kun totean, ettei meillä tule olemaan helppoa tulevina vuosina. Niin viranhaltijat kuin luottamushenkilöt joutuvat tekemään työtä niukoilla resursseilla. Minulla on teille kaikille jaettavana johtamisen elämänohje, jota olen aina pitänyt tai ainakin yrittänyt pitää mielessäni. Se kuuluu näin: Me teemme töitä niillä resursseilla, mitä miellä on käytettävissä. Me keskitymme olennaiseen eli siihen miten saamme parhaan mahdollisen lopputuloksen valittamisen sijaan.

Eilen kokoontuneella kaupunginvaltuustolla käytiin suhteellisen laajaa keskustelua tulevaisuudesta. Haluan noudattaa valtuuston puheenjohtajan eilen antamaa ohjetta kaikille luottamushenkilöille. Hän kehotti avauspuheenvuorossa olemaan avoimia erilaisille ajatuksille, eikä sulkemaan mitään pois. Tässä yhteydessä tuon myös iloisen uutisen suoraan eilisestä valtuuston seminaarista. Siellä käytiin keskustelua luonnollisesti myös henkilöstön asemasta ja selväksi tuli se, että muualla toteutetut lomautukset ovat Raahessa vasta viimeinen vaihtoehto ja keino eli Raahen kaupunki ei ole säästöjä hakiessaan tekemässä sitä henkilöstöstään kuin viimeisenä ja todellakin vasta viimeisenä keinona. Tämä tieto antakoon siis osaltaan myös opetustoimeen työrauhan. Haastan kuitenkin teidät miettimään jo tässä tilaisuudessa erilaisia toimintojen uudelleen järjestelyjä, jolla pystymme pitäytymään niissä raameissa, jotka meille on määritelty. Asiakaslähtöisyys olkoon toimintaamme ohjaava arvo taloudellisuuden ohella. Tulevaisuudessa riittää siis haasteita. Meidän täytyy pystyä vastaamaan entistä paremmin eteen tuleviin, uusiin tilanteisiin ja pyrkiä tulemaan toimeen niukoilla resursseilla. Uskon vakaasti, että tässä tehtävässä onnistumme.

Näillä muutamilla ajatuksilla haluan julistaa tämän foorumin avatuksi työpajoineen ja toivottaa kaikki läsnäolijat ilolla mukaan tähän iltapäivään kehittämään ja pitämään yllä tämän perinteisen koulukaupungin hyvää koulutusmainetta.

Tervetuloa!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.