AVAUSPUHE KOMPIAISISSA 14.5.2011

Arvoisat läsnäolijat, koululaiset, opettajat ja vanhemmat!

Tänään on lupa meluta, olemmehan Kompiaisissa. Älkää kuitenkaan ihan vielä aloittako, vaan kuunnelkaa tämä. Mitä nämä kompiaiset oikeastaan ovat? Tätä tapahtumaa suunniteltaessa on haluttu  löytää raahelainen murresana liikuntatapahtuman nimeksi ja sana kompiainen on tullut esille mukavan mielenyhtymän vuoksi. Sana on kuulunut raahelaiseen ja oululaiseen sanavarastoon ja sitä ei ole juuri muualla tunnettukaan. Kerrottakoon tässä kohdin se, että kuullessani tämän sanan ensimmäistä kertaa, ei mieleeni ensimmäisenä tullut makeiset, joita sana tarkoittaa, itse kuvittelin sanan tarkoittavan jotain lentävien tai ryömivien hyönteisten suuntaan.

Mistä tämä merkillinen sana sitten on peräisin? Yksi vaihtoehto on seuraavanlainen, konfekt on makeinen ruotsiksi, ranskaksi, englanniksi ja vaikkapa suomeksikin – konvehti. Ja konfektista olisi ihmisten suussa tullut konvehti – kompinen – kompiainen. Onko näin, sitä ei varmasti voida tietää? Näin ovat kuitenkin monet muutkin aivan kirjakielen sanat tulleet käyttöön suomen kieleen rikastuttaen sanavarastoamme eli miksi ei kompiainenkin voisi kuulua tähän joukkoon?

Tänään on lupa olla äänekäs ja koululaiset uskokaa tai älkää, ääntä saa pitää ihan luvan kanssa. Tämä tapahtuma on kunnon karnevaali ja sen teistä huomaa, olette pukeutuneet varsin värikkäästi ja siksi on oikein mukava nähdä kohta alkavat karnevaalijouksut, joihin on valmistauduttu huolella. Nämä karnevaalit ovat hyvä kevättapahtuma, aivan lähellä – jo kolmen viikon kuluttua alkavaa kesälomaa. Tuleva kesäloman alku on muutoksen alku, osalla se merkitsee peruskoulun päättymistä ja toivottavasti jatko-opintoihin suuntaamista ja tekee kesäloma nykyisistä ekaluokkalaisistakin jo kokeneita koululaisia kun toinen luokka syksyllä alkaa. Tulevat päättäjäiset ovat osalle opettajista myös viimeiset ja tässä yhteydessä opetuslautakunnan puheenjohtajana jo etukäteen kiitän heitä raahelaisten oppilaiden eteen tekemästä työstä.

Emme kuitenkaan ole ihan vielä kevätjuhlissa, vaikka kevät on ehtinyt jo varsin pitkälle ja se tarjoaa varsin upeat puitteet tähän karnevaaliin. Kun on melkein koko lukuvuoden tehnyt ahkerasti läksyt ja viitannut silloin kun opettaja on kysynyt, niin nyt on varsin hyvä syy viettää pientä juhlaa näissä Kompiaisissa. Nämä karnevaalit virkistävät ja antavat lisää energiaa hoitaa lukuvuoden loppuun saakka hyvin ja menestyksekkäästi koko opetustoimen osalla. Voin hyvillä mielin sanoa, että kaupunkimme opetustoimi on menestynyt jälleen tänä lukuvuonna, olemme saaneet tunnustusta monesta ja eri suunnasta. Lisäksi olemme haluttu työnantaja, sen todistaa monet hakemukset vähän aikaa sitten auki ja tällä hetkellä vielä auki oleviin tehtäviin on siis haettu todella ilahduttavasti. Tämä tarkoittaa hyvät osanottajat sitä, että vuoden kuluttua tässä tapahtumassa on monia uusia ihmisiä paikalla.

Olemme kokoontuneet tänne karnevaaleihin ja siksi on korkea aika lähetä liikkeelle tässä tapahtumassa, jonne haluan toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi, pidetään tänään hauskaa ja nautitaan toistemme seurasta!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.