AVAUSPUHE SATURNALIA –JUHLASSA SIIKAJOELLA

Hyvät läsnäolijat!

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Edellä mainitusta vakavasta uhkauksesta huolimatta otan riskin, sillä tämä tilaisuus on erinomainen paikka peilata kuluvaa, lopuillaan olevaa vuotta. Meitä on yhdessä monia opetusalan toimijoita paikalla ja siksi on aika jakaa kiitoksia hyvin menneestä vuodesta.

Kuluvaa vuotta ovat leimanneet suuret päätökset koko tällä alueella. Näillä asioilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Ensi vuoden suunnittelussa meidän tulee ottaa huomioon voimalahankkeen vaikutukset myös meidän vastuualueemme toimintoihin. Ennakointi kun on tässä tilanteessa antaa etumatkaa siihen, miten meillä on mahdollisuus hoitaa tehtäväämme tulevaisuudessa vähintään yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Jouduimme syksyllä tekemään sopeuttamistoimenpiteitä koko opetustoimessa. Päätökset eivät olleet luonnollisestikaan mukavia, mutta nyt voidaan todeta, että ne olivat onnistuneita ja tarpeellisia. Olemme pysyneet talousarviossa ja siksi kunnioitan teitä johtajia, jotka olette jalkauttaneet nämä asiat omille kouluillenne menestyksekkäästi ja ennakkoluulottomasti, kiitos teille. Henkilöstön kanssa olette onnistuneet myös jatkamaan hyvää työtä, viestit kertovat laadun olevan erinomaista edelleen.

 Tämän viikon alussa minulla oli ilo toimia koulutuksen järjestäjän arvioinnin työryhmän puheenjohtajana. Siellä panin merkille, että eri mittareilla mitattuna Raahen opetustoimessa menee hyvin, laatu on keskitason yläpuolella ja siitä on hyvä pitää kiinni. Työryhmälle jaettiin laaja kysely, jossa selvitettiin eri asioita opetustoimesta ja siinä olleet arviot antoivat erittäin hyvän kuvan. Tulevaisuudessa kuitenkin tulisi tutkimuksen vastausten määrän nousta suuremmaksi, sillä voitaisiin varmistua laadusta yhä paremmin.

 Näiden kolmen vuoden aikana, kun olen opetuslautakunnan puheenjohtajana toiminut, olen oppinut monia eri asioita opetustoimesta. Erityisesti mieleeni on painut haasteelliset oppilaat ja ehkä vanhemmat. He aiheuttavat entistä enemmän vaatimuksia osaamiselle ja siksi osaamisesta tulee huolehtia myös tulevaisuudessa, eräs keino siihen on seuraava

Olemme kunnostautuneet erillisrahoituksen hakemisessa. Rahoitusta on saatavissa, mutta niiden rahojen eteen on tehtävä runsaasti työtä. Eläminen on haasteellista tällä tavalla, opetustoimessa on onnistuttu tässä työssä ja siksi haluan lausua suuret kiitokset aktiivisille toimijoille! Muistutan, että nämä hanke-eurot tulevat täsmäkäyttöön eri hankkeisiin, ne eivät tule meidän omasta talousarviosta, mutta ne mahdollistavat monia eri asioita Raahen opetustoimessa.

Turvallisuus on ollut kiinteä osa raahelaista koulutoimea jo vuosia, tänä vuonna se huomattiin myös kaupungin ulkopuolella, sillä Honganpalon koulun helmikuussa saama tunnustus turvallisuustyöstä oli yksi hieno saavutus. Sain kuunnella joku viikko sitten esitelmään Oulun eteläisen alueen kuntien opetustoimien turvallisuusasioista ja ylpeyteni raahelaisesta osaamisesta vain kasvoi.

Turvallisuuskulttuurin yhtenä esimerkkinä nousi esiin pyöräilykypärän käyttö. Liikkuessani kaupungin alueella vastaan tulee liian usein ilman kypärää koululaisia ja saattaa siinä mukana olla jokunen opettajakin. Haastankin koulujen väen kypärän käytön lisäämiskampanjaan ensi vuonna. Olisi ilo nähdä, mikäli vastaan tulisi entistä enemmän kypäräpäisiä koululaisia ja heidän opettajiaan.

 Arvoisat mukanaolijat,

Lukuvuosi on puolivälissä, mutta vuosi alkaa olla lopuillaan. Kiitosten saattelemana haluan toivottaa omasta ja koko lautakunnan puolesta teille kaikille siunattua joulun aikaa ja menestystä vuoteen 2012. Toivon teidän vievän nämä terveiseni myös kouluillenne ja työpaikoillenne!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.