PUHE KARI JUVAN PATSAAN PALJASTUSTILAISUUDESSA

Arvoisa professori Juva puolisoineen, hyvät läsnäolijat!

Voiko sopivampaa hetkeä tähän tilaisuuteen olla? Keskikesä, ympärillä kaupunkin täynnä elämää, odottava tunnelma siihen mitä on tulossa. Olemme keskellä kaupunkia, juuri tämän keskemmälle Raahea näin puistomaiseen miliööseen on vaikea päästä. Käyttäkäämme siis hetki rauhoittumiseen taiteen ympärillä. Tämä patsaspuisto on kovan työn jälkeen upealla paikalla Raatihuoneen puistossa, kulttuuri ja historia ovat läsnä. Mutta emme kahlaa pelkästään edellämainituissa, meitä ympäröi myös moderni ja uusi kaupunki rakennuksineen. Tämä puisto onkin oiva paikka pysähtymiselle, edes toviksi. Tässä patsaspuistossa olevat teokset antavat pohdittavaa, mikä on teoksen nimi, mitä nimestä tulee mieleen, miten teos ja nimi kohtaavat katsojan mielessä? Taide on onnistunutta, kun se antaa uutta pohdittavaa ja ehkä kysymyksiä enemmän kuin vastauksia.

Kohta tutustumme tarkemmin professori Juvan teokseen Walkian valjastaja. Lähde kertoo teoksen kuvaavan piehtaroivaa oria, jota nainen valjastaa. Symboliikkaa maalaisjärjellä päätellen, kuvataanko tässä sitä, että nainen kesyttää oriista miestä, tuskin kuitenkaan miehestä oria?  Professori Juva, te kuvaatte usein teoksissanne henkilöhahmoja, erityisesti naisia. Teoksissanne toiset ovat uljaita, temperamenttisia naisia, toiset puolestaan naisueden ja hellyyden perikuvia. Olette ehkä oivaltaneet jotain mitä moni mies tuumii, minä mukaan lukien, eli sen, mitä naisen mielessä liikkuu? Walkian valjastajaa nimenä pohtiessa tulee mieleen monia erilaisia vaihtoehtoja. Sana valakia omassa kotimurteessania tarkoittaa tulta, tätä yhtä antiikin alkuainetta. Ollaanko teoksessa valjastamassa tulta hyväksi rengiksi, mutta huonoksi isännäksi? Toisaalta minulla oli keväällä ilo vierailla Romaniassa ja kuinka ollakkaan myös sieltä löytyy tämä sana Valakia, toki hieman eri asuun kirjoitettuna. Tässä viitekehyksessä se on maakunta, jota hallitsi tarinan mukaan kuuluisa kreivi Drakulan esikuva Vladimir Seivästäjä, siinä olisikin valjastettavaa ihan urakalla.

Palatkaamme kuitenkin takaisin tänne Pekanpäiviä aloittelevaan Raaheen. Olemme paljastamassa uutta teosta tähän puistoon, joka meille kaupunkilaisille on mahdollistanut tutustua lähemmin professorin Juvan tuotantoon. Olemme luonnollisesti iloisia puiston teosten määrän lisääntymisestä. Nämä teokset olkoon ahkerasti tutustumisen kohteena. Opetuslautakunnan puheenjohtaja iloitsen myös siitä mahdollisuudesta, mitä nämä teokset tarjoavat taideaineiden opetukseen. Sanoipa tuossa kolmannelle luokalle menevä pieni taiteitijanalku, että patsaspuisto on mukava paikka kun sinne voi mennä katsomaan veistoksia. Tämä 9-vuotiaan Anni-tytön toteamus kiteyttää kaiken sen mihin tätä puistoa tarvitaan eli pääsee helposti näkemään taidetta.

Tästä puistosta olisi siis mahdollisuus kehittyä entistä selvemmin esittävän taiteen kohtaamispaikka täällä Raahessa, sillä olemmehan saaneet nauttia taannon kirjaston kattokonsertista yleisön sijoittuessa tähän puistoon. Tällainen puisto ei ole mahdollinen ilman tekijöitä kuten patsaspuitostyöryhmän puheenjohtajaa Hannele Meskusta opetustoimesta, Soili Lankiaa kulttuuritoimesta ja Juha Ojalaa teknisestä toimesta, lisäksi haluan erityisesti kiittää kaupunkiorganisaation ulkopuolelta tullutta, tämän puiston innoittajaa eli Jari Janssonia. Luonnollisesti suuri kuuluu myös taiteilija, professori Kari Juvalle työstänne tästä jälkipolville jäävästä upeasta kohteesta. Olkoon kohta paljastettava teos Walkian valjastaja ahkera tutustumisen kohde, kiitos teille taiteilijoille, että tarjottatte meille mahdollisuuden pohtia!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.