PÄÄTÖSPUHE SATURNAALIA-JUHLASSA 17.12.2012 TÖRMÄLÄSSÄ

Hyvät saturnalia-juhlan osallistujat!

Vanhan vuosi on vaipumassa edellisten jatkoksi vuosien ketjuun. Tämä hetkellinen yritys kaunosieluisuuteen antaa meille mahdollisuuden tutkailla lähes mennyttä, lopuillaan olevaa vuotta. Meitä on paikalla eri positioista monia eri opetusalan toimijoita ja siksi on aika tutkailla muutamia kohtia menneestä vuodesta.

Kuluvaa vuotta ovat leimanneet suuret päätökset koko tällä alueella. Näillä asioilla on kauaskantoisia vaikutuksia, suurimpana tietenkin Vihannin ja Raahen yhdistyminen. Molempien kuntien vastuulautakunnissa käsitellään tärkeää suunnitelmaamme eli uudistunutta koulutilasuunnitelmaa. Myös tulevien vuosien suunnittelussa meidän tulee ottaa huomioon alueellemme edelleen tulossa olevien todella suurten hankkeiden vaikutukset meidän vastuualueemme toimintoihin. Ennakointi kun on tässä tilanteessa antaa etumatkaa siihen, miten meillä on mahdollisuus hoitaa tehtäväämme tulevaisuudessa vähintään yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Tulevan vuoden talousarviota tehdessämme jouduimme tekemään sopeuttamistoimenpiteitä koko opetustoimessa, kuten paljon keskustelua nostaneen aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta. Päätökset eivät olleet luonnollisestikaan mukavia, mutta nyt voidaan todeta, että ne olivat pakollisia ja eivät valitettavasti se taida olla viimeisiä ikäviä päätöksiä, jota lautakunta joutuu valmistelemaan ja päättämään. Kaikesta huolimatta olemme pysyneet kohtuullisen hyvin talousarviossa ja siksi kunnioitan teitä johtajia, jotka olette jalkauttaneet nämä asiat omille kouluillenne menestyksekkäästi ja ennakkoluulottomasti. Ilman näitä, nyt juhlimiamme hankkeita, emme olisi niin hyvin menestyneitä talouden hallinnassa. Olette kunnostautuneet erillisrahoituksen hakemisessa jo viimeisen 10 vuoden aikana. Rahoitusta on saatavissa, mutta niiden rahojen eteen on tehtävä runsaasti työtä. Eläminen on haasteellista tällä tavalla, opetustoimessa on onnistuttu tässä työssä ja siksi haluan lausua suuret kiitokset aktiivisille toimijoille, kouluille, niiden johtajille sekä opetusvirstoon! Muistutan, että nämä hanke-eurot tulevat täsmäkäyttöön eri hankkeisiin, ne eivät tule meidän omasta talousarviosta, mutta ne mahdollistavat monia eri asioita Raahen opetustoimessa. Kuten tiedätte, näille resursseille on tarvetta myös tulevaisuudessa.

Piakkoin tulee täyteen neljä vuotta, kun olen opetuslautakunnan puheenjohtajana toiminut, olen oppinut monia eri asioita opetustoimesta ja koulumaailmasta. Erityisesti mieleeni on painut haasteelliset oppilaat ja vanhemmat. He aiheuttavat entistä enemmän vaatimuksia osaamiselle ja siksi osaamisesta tulee huolehtia myös tulevaisuudessa. Toinen opettava asia minulle on ollut ryhmädynamiikan esille saaminen omasta lautakunnastani. Voitte uskoa, työskentely on ollut helppoa ja rakentavaa, aina ja tasan joka kerta kun tämä lautakunta on ollut koolla. Asiat eivät suinkaan ole olleet helppoja, mutta avoimesti ja rakentavasti eteenpäin on päästy. Tämä aiheuttaa myös haasteen tulevalle lautakunnalle, joka aloittaa työnsä vuoden vaihtuessa.

Turvallisuus on ollut kiinteä osa raahelaista koulutoimea jo vuosia. Haluan nostaa kaksi asiaa esiin turvallisuudesta. Yhtenä esimerkkinä on pyöräilykypärän käyttö. Liikkuessani kaupungin alueella vastaan tulee yhä liian usein ilman kypärää koululaisia ja saattaa siinä mukana olla jokunen opettajakin. Haastankin koulujen väen kypärän käytön lisäämiskampanjaan jälleen tulevana vuonna. Olisi ilo nähdä, mikäli vastaan tulisi entistä enemmän kypäräpäisiä koululaisia ja heidän opettajiaan. Toinen erityishuomiota ja toimenpiteitä vaativa työ on koulukiusaaminen. Olette tehneet paljon hyvää työtä ja KIVA-koulu on hankkeena erinomainen, mutta valitettavasti kaikkea ei näe ulospäin. Liian monta yhteydenottoa olen tästä asiasta saanut ja nyt toivon teidän vielä perusteellisemmin paneutuvan tähän vakaviakin jälkiseurauksia maailmalla aiheuttaneeseen ongelmaan, olkoon tämä yhteinen haasteemme tulevaan vuoteen.

Hyvät selvästi jo kotiinlähtöä odottavat läsnäolijat,

Lukuvuosi on puolivälissä, mutta vuosi on lopuillaan. Kannustavin kiitosten saattelemana haluan toivottaa omasta ja koko lautakunnan puolesta kaikille paikallaolijoille joulun päivänsankarin täyttämää juhla-aikaa ja menestystä uuteen vuoteen 2013. Toivon teidän vievän nämä pienet terveiseni myös omille kouluillenne ja työpaikoillenne!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.