PUHE PARHALAHDEN KOULUN 100-VUOTISJUHLASSA

Arvoisat Parhalahden koulun ystävät, lapset ja aikuiset!

Laitoin tätä puhetta valmistellessani google-hakupalvelimeen sanan Parhalahti. Osumia tuli lähes 52000, en käynyt kaikkia näitä läpi, vaan otin heti ensimmäisen. Siinä sivustolla esitellään Parhalahden kylää muutamalla rivillä, siinä sanotaan kylällä olevan noin 400 asukasta joiden keskellä sijaitsee Parhalahden koulu. Toinen mainittu asia on Liminkaoja ja kolmas huomioitu on lintutorni. Koulu on siis mainitsemisen arvoinen.

Pyhäjoen kuulumiset –lehti valottaa hienosti koulun syntyvaiheita, siitä on nähtävissä miten paikalliset ihmiset näkivät koulun tarpeellisuuden myös täällä. Suomalaisessa yhteiskunnassa on tajuttu jo kauan aikaa sitten koulutuksen tärkeys ja koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen kaikille tasapuolisesti. 100 vuotta sitten maailma oli kovasti toisenlainen kuin tänään. Suomi oli osa Venäjää ja maamme ylin hallitsija oli keisari. Teollisuutta syntyi eri puolille muutaman vuoden kuluttua itsenäistyvää valtakuntaamme ja näki päivänvalon ensimmäinen Suomessa tehty autokin, nimeltään Korvensuu 1913. Tämä prototyyppi valmistui saman vuoden vapuksi, näin joitain esimerkkejä vuosisadan takaisista tapahtumista, tämä koulun lisäksi, mainitakseni.

Palataan kuitenkin juhlivaan Parhalahden kouluun. Minulla on kuluneitten vuosien aikana ollut ilo tutustua pyhäjokiseen koulumaailmaan, joista esimerkkinä ovat kyläkoulut. Ne ovat olleet mielenkiintoisia tuttavuuksia ja olen sanonut monesti, että näissä kouluissa on kovasti erilainen tunnelma kuin suuremmissa opinahjoissa. Itse olen isomman koulun kasvatti ja arvelen, että molemmat edellä mainitut vaihtoehdot kasvattavat osaltaan tasapainoisia kansalaisia. Kyläkoulujen hyviä puolia ovat tietenkin yhteisöllisyys, kun taas isommassa koulussa kavereiden löytäminen voi olla helpompaa. Ei siis ole oikeaa vastausta kumpi on parempi, iso vai pieni koulu, molemmilla on puolensa, teille parhalahtisille tämä 100-vuotias lienee kuitenkin paras vaihtoehto.

Hyvät läsnäolijat!

Tuon tähän juhlaan Raahen opetustoimen ja -lautakunnan terveiset ja onnentoivotukset. Meidän näkökulmastamme koulunne sijaitsee juuri oikealla paikalla. Olemme pystyneet tekemään erittäin hyvää yhteistyötä kaupunkimme lähialueiden oppilaiden osalta kanssanne. Teillä on ollut tilaa ja meillä oppilaita. Palaute on ollut hyvää toimistanne, siitä kiitos tämän koulun väelle ja koko Pyhäjoen opetustoimelle. Onnistumisesta kertoo myös halukkuus jatkaa Pyhäjoella yläkouluun joidenkin täällä koulua käyneiden raahelaisten nuorten osalta. Koulussa syntyneet ystävyyssuhteet ovat kantaneet eteenpäin. Kaikkia kouluyhteistyömme ei ole miellyttänyt, mutta sille emme mitään voi. Itse näen tämän kaltaisen kuntien välisen yhteistyön olevan yksi hyvä ja toimiva esimerkki miten kuntien niukkoja resursseja voidaan jakaa lasten parhaaksi. Kuntien välisessä yhteistyössä tarvitaan konkreettisia tekoja ja onnistumisia, tämä toimikoon kannusteena myös muille.

On ilo olla mukana tässä juhlassa. Olette tehneet tästä hienon tapahtuman. Nyt on juhlan aika, mutta huomenna koittaa jälleen arki koulutyössä. Joululomaan on enää muutama viikko, jälleen on yksi syyslukukausi pitkällä tämä koulun historiassa. Haluan toivottaa teille kaikille oppilaille oppimisen iloa ja koko tämän talon väelle paljon hienoja hetkiä tässä 100-vuotiaassa koulussanne!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.