Puhe Honganpalon koulun 30-vuotisjuhlassa

Arvoisat Honganpalon koulun ystävät!

Tätä koulua kuvataan seuraavasti: ”koulumme sijaitsee kauniilla mäntykankaalla Raahen kaupungin eteläosassa. Hyödynnämme luonnonläheisyyttä kaikessa opetuksessamme. Koulumme on kodikas ja pieni, koko kylän yhteinen koulu. Toiminnassamme on mukana aktiivinen kyläyhdistys, joka tukee toimintaamme monin tavoin”. Nämä lauseet tiivistävät erittäin hyvin koko koulunne olemuksen. Kun näihin asioihin lisätään alleviivaamaan osoite Metsätorinkatu ja mainetta niittänyt turvallisuusajattelu, on nyt juhliva koulu kätevästi esitelty. En ajatellut kuitenkaan teitä päästää ihan niin helpolla.

30 vuotta sitten maailmassa riitti myös isoja ja pieniä tapahtumia. Pikainen vilkaisu historian kirjoihin tai oikeammin historian hakusivuihin osoittaa, ettei maailma ole muuttunut vuosien varrella loppujen lopuksi kovinkaan paljoa, vaikka erojakin toki on. Suomessa oli kylmä talvi juuri vuonna 1985 ja Lapissa mitattiin yli 50 asteen pakkasia. Yhtäläisyyksiä voi löytää enemmänkin, sillä uutisotsikot pitivät sisällään poliittisia tapahtumia, pahoja onnettomuuksia ja sotia. Kaikkea samaa mitä voi lukea tai kuulla tämänkin päivän tiedotusvälineistä.

Osa näistä edellä kuvatuista tapahtumista on muuttanut jopa historian kulkua ja teille nykyajan koululaisille asiat avautuvat historian kirjoista. USA:n ja silloisen Neuvostoliiton eli nykyisen Venäjän johtajat tapasivat toisensa ja kylmän sodan liikkeitä ja jännitteitä vähän helpotettiin, niitä samoja asioita, joita tapahtuu hieman toisilla sanoilla tänäänkin.

Maailmalla tapahtui muutakin, yksi meitä kaikkia yhdistävä asia on 30 vuotta vanha ja se on internetin nimijärjestelmä, joka muuttaa koneiden osoitteita helpommin osattavaan muotoon numerosarjan sijaan. Tämä varsin käyttökelpoinen keksintö on siis samaa ikää tämän koulun kanssa. Sen verran muistan niistä ajoista, ettei internet silloin ollut ihan yhtä arkinen kuin tänään, totuuden mukaisesti sanottuna, en ollut koskaan kuullutkaan asiasta.

Myös kotikaupunkimme Raahe oli erilainen, ympärillä olivat Pattijoen ja Vihannin kunnat ja eihän Saloisten kunnankaan yhdistymisestä Raaheen ollut ehtinyt kulua kuin reilu 10 vuotta. Kaupunki oli kasvanut myös tänne Honganpalon suuntaan. Lapsia riitti lähes joka talossa, oli kavereita monelle luokalle. Sen aikaiset päättäjät halusivat tarjota alueelle oppilaitoksen, joka on lähellä, turvallisen matkan päässä alueen lapsille. Samalla koululle rakennettiin myös nuorisotilaa eli haluttiin tehdä monipalvelukeskusta, sitä samaa, jota suunnitellaan tämänkin päivän uusissa kouluhankkeissa.

Kaupunkimme suurin työantaja on ollut jo vuosia terästehdas ja monen tämän koulun oppilaan vanhemmat ovat käyneet työssä siellä, joko toinen tai molemmat vanhemmista. Kaupunki kasvoi tähän suuntaan ja täältä löytyi oma koti monille perheille. Vaikka koulun esittelystä puhutaan keskellä kylää olevasta koulusta, voisi sen muuttaa olevan keskellä kaupunkia tai ainakin sen osaa olevan koulun, ei kannata siis olla turhan vaatimaton.

Oppilaita tässä koulussa on riittänyt ja silloin voi todeta, että koulu on ollut oikeassa paikassa. Juuri siellä missä sen on pitänytkin olla. Koulu on myös tehty ilmeisen hyvin, sillä täältä ei ole kuulunut mitään siitä, että talo olisi tullut käyttöikänsä päähän, vaikka remonttia täälläkin odotetaan. Monet ikäluokat ovat näitä tiloja käyttäneet ja veikkaan, että toisen sukupolven honganpalon koululaisia saattaa joukoissamme olla, täällä on ollut hyvä opiskella ja elää lähellä koulua sekä kaupunkia.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.