Puhe kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen syntymäpäivälounaalla

Arvoisa syntymäpäiväsankari, hyvät kutsuvieraat!

Olen Jarmo Myllymäki ja minulla on ilo toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi juhlimaan kaupunginjohtajamme syntymäpäivää. 60 vuotta on pitkä ajanjakso yhden miehen, mutta myös kaupungin ja maan historiassa. Jokainen tietää, että maailma oli kovin toisenlainen vuonna 1955. Elettiin maailmansodan jälkeisiä vuosia ja maailman jakautuminen itään ja länteen oli alkamassa, mutta ei vielä täydessä voimassaan verrattuna seuraaviin vuosikymmeniin. Maassa elettiin Paasikiven aikaa ja eri puolueet valmistautuivat tuleviin Presidentin vaaleihin valitsemallaan omia ehdokkaita. Paljon puhutut suuret ikäluokat olivat aloittaneet tai aloittamassa koulun ja Yleisradio käynnisti koelähetykset Suomen Televisio -kanavalla.

Päiväsankarin syntymäkaupunki Rovaniemi oli toipumassa raskaista, noin kymmenen vuotta aiemmin tapahtuneista Lapin sodan vaurioista. Ilmassa saattoi olla katkeruutta, pelkoa, ehkä vihaakin. Suomalainen yhteisöllisyys oli kuitenkin voimissaan, tehtiin yhdessä ja luotettiin tulevaan. 1950-luvun lopun Rovaniemi on ollut varmaan mielenkiintoinen kasvuympäristö ja antanut hyvät lähtökohdat sen ajan lapsille elämän myöhempiä aikoja varten. Yksi kaupungin kasvateista on mutkien jälkeen päätynyt tänne Raaheen, vaikka ei tämä kaupunki tainnut olla ihan ensimmäisenä mielessä kun tämä mainittu nuori elämään alkoi suunnitella.

50- luvun Raahe on myös ollut erilainen, elettiin pikkuisen koulukaupungin arkea, semiskat eli opettajaoppilaat kulkivat kaupungilla ja olihan tänne saatu jo niillä main ensimmäinen kerrostalo. Ihmiset tunsivat toisensa. Myös Raahe oli kokenut muutama vuosi aiemmin suuren menetyksen Ruona oy:n konkurssissa. Mietittiin tosissaan uusia mahdollisuuksia, jotka nostaisivat kaupungin uuteen kukoistukseen. Ajat olivat silloinkin, nykytermein, haastavat. Vuosikymmenet vierivät ja kaupunkiin saatiin työtä ja toimeentuloa, suunta näytti ylöspäin, kaupunki kasvoi ja uusia ihmisiä muutti näille seuduille. Raaheen tuli entistä enemmän ihmisiä myös muualta. Yksi näistä tullista tulleista oli vuonna 2006 tänne saapunut uusi kaupunginjohtaja. Haluttiin muutosjohtajaa ja sellainen saatiin, vaikka se ei kaikille aina ole tuntunut sopivankaan, näin juhlakalua itseään lainatakseni. Työnsä hän on joutunut tekemään ajoittain vaikeissa ja hankalissa olosuhteissa. Työn jälki on ollut nähtävissä myönteisessä sävyssä, sillä Raahe on pessyt kasvojaan viimeisten vuosien aikana paljon.

Meillä on uskallettu tehdä ja suunnitella uutta, kuten voimakasta kaupungin kehittämistä, rohkeita esityksiä uusiksi asuntoalueiksi, elinkeinoelämän monipuolistamista, juuri niitä asioita, mitä aikanaan toivottiin. On siis hyvä nähdä, että toimeen on tartuttu ja tekemistä meillä riittää jatkossakin. Nyt on kuitenkin juhlapäivä ja täytyy todeta, että aiempi mielenkiintoinen seminaari ja iltaohjelma luovat arvoiset puitteet tämän juhlapäivän viettämiseen. Syntymäpäivän viettäminen näin hätänumeropäivänä voikin olla kohtalokasta, niin toivon kuitenkin, että selviämme tämän päivän iltaan saakka oikein hyvin.

Olemme kokoontuneet tänne juhlapäivälliselle ja minulla on kunnia toimia tapahtuman isäntänä. Ennen kuin aloitamme ruokailun, haluan ojentaa pienen lahjan kaupunginjohtajalle. Lahjan antamisen jälkeen kohotamme maljan syntymäpäiväsankarin terveydeksi ja alamme nauttimaan tarjoilusta.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.