Paistipuhe Pekanpäivien kallaaseilla

Arvoisat läsnäolijat, hyvät naiset ja herrat!

Meillä on mahtava ja hieno kaupunki, Suomen helemi. Raahella on takana komea menneisyys, mutta edessä loistava tulevaisuus. Tämä tilaisuus on oiva hetki pysähtyä pohtimaan mitä kotiseutu merkitsee. Aloitetaan käsittelemällä kotia, sehän on paikka missä saat olla oma itsesi ja siellä ovat ne tärkeimmät ihmiset ja asiat. Toinen sana seutu tarkoittanee aluetta mistä koti löytyy, niitä tuttuja paikkoja, missä on tapahtunut elämän käännekohtia, hyvässä ja pahassa.

Kotiseutu luo ihmiselle juuret. Näin tullista tulleena, kuten sanonta kuuluu, olen vuosien varrella huomannut sen miten vahvat ovat raahelaiset juuret. Aloittaessani näitä vaikuttamisen tehtäviä, minulle sanottiin, ettei tuollaisten muualta tulleiden saisi osallistua päätöksentekoon lainkaan, kun ei ole ”oikia” raahelainen. Alku kotoutumisessa ei siis ole ollut helppo, mutta selvitty on ja tuo kertomani esimerkki onkin hyvä kääntää vahvuudeksi, juuri siksi mistä tämän kaupunki ja sen asukkaat tunnetaan eli ollaan ylpeitä raahelaisuudesta.

Raahe on loppuen lopuksi helppo kaupunki lähestyä ja olla. Kaupunki on riittävä kokoinen ja meidän palvelutarjonta, niin yksityisellä sektorilla kuin julkisellakin puolella, on hyvä ja monipuolinen. Samalla kaupunkimme on pikkukylä eli meiltä löytyy yhteisöllisyyttä, tunnemme toinen toisemme. Tässäkin tapahtumassa on monia tuttuja, myös minulle, tullista tulleelle. Jotain saattaa ahdistaa se, että me raahelaiset tunnemme toisemme. Tämäkin voi olla myös vahvuus, sillä tuttujen kesken on asioita helppo hoitaa.

Raahen imago on ollut esillä tämän vuoden aikana valitettavan negatiivisessa sävyssä, minä en ainakaan tunnistanut niistä kuvauksista tätä kaupunkia. Herääkin kysymys, miksi joku haluaa liata oman pesän? Mitä tarkoitusta varten lähdetään lokaa heittämään oman kotikaupunkinsa päälle? Olen mielessäni antanut ohjeen näille ihmisille, käykää kaukana nähdäksenne lähelle. Raahe on nimittäin omalle perheelleni ainut paikka, johon olemme muuttaneet kaksi kertaa. Melkein päivälleen 10 vuotta sitten pakkasimme muuttoauton ja kannoimme tavaramme opiskelujen vuoksi Savon maahan, mutta varsin nopeasti totesimme, että palaamme tänne opiskelun jälkeen, jos se vain suinkin olisi mahdollista ja oli se, Raahe on siis kohtalomme, hyvä sellainen.

Laulun sanoja: ”kielen voit unohtaa, kotimaatasi et milloinkaan” voidaan soveltaa tässä tilanteessa kotipaikkakuntaan, minultakin se löytyy. Paikkakunta ei esittely kaipaa, se on nimittäin Laihia ja kyseinen kunta on rakentanut imagoaan viimeiset 50 vuotta nuukuuden varaan, paitsi kerran kun he keksivät uuden sloganin: ”kun on Laihalta kotoisin, pärjää missä vaan”. Miksi tämän kerron raahelaisessa kotiseutujuhlassa? Siihen on montakin syytä, mutta yksi niistä liittyy Raahen imagoon ja haluan sen teille tuoda esille. Kuten totesin, meillä on ollut ongelmia julkisuuskuvamme kanssa. Olemme rakentaneet mottomme vuosien ajan meren ja teräksen varaan, molemmat toki ovat tärkeitä tälle kaupungille nyt ja tulevaisuudessa. Mutta onko nämäkin lausahdukset jo kuluneita?

Ajateltaisiinko jotain uutta mottoa, kuten: Raahe, mainettaan parempi kaupunki! Nämä juhlat ovat hyvä esimerkki osaamisestamme, nauttikaamme siis tästä illasta ja viihdytään toistemme seurassa.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.