Tervehdyspuheeni Saloisten päivän juhlassa.

Arvoisat Saloisten päivien juhlijat!

Saloisten historia on kunniakasta luettavaa, kävin pari viikkoa sitten paikallisessa kirkossa ja tein siellä mielenkiintoisen huomion. Eteisen seinällä oli kartta todella vanhasta Salon pitäjästä. Kunnan rajat ulottuivat kauas itään, pohjoiseen ja etelään. Jos nykyään puhutaan kuntien yhdistymisistä isommiksi kokonaisuuksiksi, niin kirkon eteisessä löytyy havaintoja siitä mitä tämä juhlimamme paikkakunta on joskus ollut eli aikaansa edellä. Historia on kirjoitettu jo 1320 –luvulta eli lähes 700 vuotta, minä pidän historian kertaamisesta, mutta noin pitkän ajanjaksoon kuluisi liian paljon aikaa eli säästän teidät siltä, vaikka minulta alun perin pyydettiin tähän tilaisuuteen kahden tunnin puhetta. Yhteistuumin pyytäjän kanssa päädyimme lyhyempään versioon.

Sen verran kuitenkin on hyvä pohdiskella, että mitä viimeisen seitsemän vuosisadan aikana Salon emäpitäjän alueella on tapahtunut. Historiakirjat puhuvat kauppapaikasta, kauan sitten kauppaa tehtiin markkinoilla ja ne olivat varmaan siihen aikaan suuria tapahtumia. Tänäänkin olemme aloittamassa tapahtumaa, joka kuuluu kiinteänä osana tälle alueelle. Ilman noita vanhoja tapahtumia ei voisi olla tätäkään kokoontumista. Vanhan Saloisten alueella on koko Raahelle ja kauemmaskin suuri merkitys, sitä ei ehkä aina tule ajatelleeksi. Voidaankin todeta, että ilman tätä pitäjää ei Raaheakaan nykyisessä laajuudessa olisi.

Saloisten kylänraittia ajellessa voi jotenkin aistia sitä tunnelmaa, millainen tämä paikkakunta on ollut, erityisesti vanhan kunnantalon kohdalla voi tuntea jotain perinteistä alueen tunnelmaa. En tiedä millaiset ajatukset olivat silloisten saloistelaisten mielissä kun aikanaan päätettiin yhdistyä naapurikaupungin kanssa. Kunnan alueelle oli noussut suuri työpaikka ja iso kasvu oli saapunut paikkakunnalle. Tänä päivänä alueemme elää hieman samanlaisissa tunnelmissa, toinen kasvun aika on toivottavasti edessäpäin ja se varmasti vaikuttaa myös tämän alueen elämään.

Tutustuessani tähän tapahtumaan ei voi olla huomaamatta monipuolista osallistumista eli olette tehneet porukalla mielenkiintoisen päivän tänne koulun alueelle. Olen vuosien varrella saanut havaita, että juuri Saloisten alueella, on yhdessä tekemisen kulttuuri voimissaan. Siitä kertovat monet aktiiviset toimijat, on kyläyhdistyksiä, vanhempainyhdistyksiä, urheiluseuroja ja monta muuta, jossa tarvitaan ja onneksi vielä riittää vapaaehtoisia tekijöitä, jotka ovat saaneet aikaan paljon kuten lähiliikuntapaikan tai tämän juhlan. Siitä kiitos kaikille teille.

Tämä päivä on myös koululaisille hieman erilainen päivä, olen antanut itselleni kertoa, että lauantai ei ole paras mahdollinen koulupäivä, mutta tänään kannattaakin ottaa kaikki irti mielenkiintoisista asioista, mitä tänne koulun alueelle on tullut esittäytymään. Viime talvella juhlimme tämän koulun 30-vuotisjuhlia, siellä puhuin erilaisista harrastuksista, tänään on mahdollista tutustua moniin niistä, on tarjolla mm. liikuntaa, partiota, musiikkia  eli jokaiselle jotain.

Juhlapäivä on hyvät kuulijat nyt alkamassa ja haluan rohkaista teitä jokaista kokeilemaan uusia asioita, sillä tämän tapahtuman järjestäjät ovat tehneet tämän juuri teitä varten. Täällä on hyvä mahdollisuus tavata tuttuja, nauttia tunnelmasta, makuelämyksistä ja viihtyä. Omasta ja Raahen kaupungin puolesta haluan toivottaa kaikille hauskaa päivää ja kiitää jo tässä vaiheessa jokaista tapahtumaan osallistujaa, te teette tästä juhlapäivän!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.