Puhe joulunavauksessa

Arvoisat valon juhlaan osallistujat!

Joulu tuo juhlista jaloin on jo ovella tai ainakin kotipolun alkupäässä, reilun kuukauden kuluttua on perheen pienemmillä jännittävät hetket, mitä se pukki tuokaan, olenko ollut tarpeeksi kiltti? Vihje jo tässä vaiheessa, vielä voi kiltteyttä hieman kiriä, niin se saatetaan jouluaattoiltana palkita. Mukavaa on havaita, että ihmisiä on lähtenyt liikkeelle tänne valon juhlaan, niin oudolta kun se tällaisena synkkänä marraskuun iltana kuulostaa. Kohta kuitenkin sytytämme puiston puiden jouluvalot valaisemaan pimeää iltaa ja luomaan tunnelmaa.

Seurakunta on järjestänyt tänne jouluseimen muistuttamaan meitä perimmäisestä joulun juhlasta, Jeesuksen syntymäpäivästä, jota juhlimme kukin omalla tavallamme. Joulun aika tarjoaa myös oivan tilaisuuden hiljentymiseen kaiken kiireen ja hulinan keskellä ja ennen kaikkea sen jälkeen. Kaikille joulu ei kuitenkaan ole riemun ja ilon juhla. On paljon ihmisiä, jotka ovat yksin, on siis ihmisen ikävä toisen luo. Haastakin teitä kaikkia muistamaan läheisiänne tulevana jouluna, käykää, soittakaan, lähettäkää kortti tai vaikka Whatsapp-viesti sille lähimmäiselle, joka odottaa sitä. Vaikka maailma on entistä pirstaleisempi, yhteisöllisyydelle on tai olisi aina sijaa.

Joulu on myös kaupan juhla. Olemme täällä keskellä Raahen kaupallista keskustaa ja monella on mielessä lahjalista toiveina tai hankintana. Lukuisat ovat ne kerrat kun olen käyttänyt puheenvuoron meidän kaupunkimme hyvistä kauppapalveluista. Jokainen voi vilkaista ympärilleen ja huomata, että palvelutarjontaa löytyy ja se kannattaa hyödyntää. Tänä vuonna voisimmekin ottaa teemaksi ja kerrata vanhaa sanontaa jouluostoksiin liittyen: Rahat Raaheen. Kauppa lisää kauppaa ja siten voimme pärjätä ja pitää yllä historiallisen kauppapaikan mainetta, sillä onhan Saloisissa tehty businestä jo vuosisatojen ajan.

Valmistautuessani tähän tervehdykseen katselin mitä kaikkea on tarjolla kaupungissa näin joulun alla. Tulos oli positiivisesti yllättävä, tapahtumia on runsaasti tarjolla, on Kampuksen joulutoria ja joulun kauppaviikonloppua sopivasti veronpalautusten maksupäivänä, joulunäyttelyitä ja –konsertteja, löytyy listalta perinteinen Itsenäisyyspäivän juhlinta ja mm. Jussin Joulujuhlat. Myös vanhan kaupungin alueelle sijoittuva Wanhan Raahen Joulukalenteri tarjoaa pienen seikkailun tässä lähialueella ja ensimmäisen kalenteri-ikkuna aukeaa jo vaajaan viikon kuluttua. Jos siis aika meinaa käydä pitkäksi odottaessa, niin mukaan vaan tapahtumiin, jokaiselle löytyy jotain.

Nämä ajat ovat myös kiireistä aikaa kaupungin päätöksenteossa. Tulevan vuoden talousarvio on valmistumassa lopulliseen muotoonsa ja veroprosentit ovat jo päätetty. Se tarjoaa edelleen nykyisenkaltaisen palvelutarjonnan ylläpitämisen meille kaikille kaupunkilaisille. En tiedä missä emme ole onnistuneet, sillä väkiluku on vähentynyt edelleen, toivonkin teidän kaikkien kertovan muualla asuville tuttavillenne ainakin yhden hyvän asia kotikaupungistamme. Me jokainen olemme hyvän tiedon lähettiläitä kun liikumme maailmalla. Meillä on tällä alueella näkyvissä positiivisia valonpilkahduksia myös laajemmassa mittakaavassa kuin kohta syttyvissä jouluvaloissa. On siis hyvä olla täällä kaikkien meidän ja mukaan mahtuu muitakin.

Hyvät kuulijat, haluan toivottaa kaikille omasta ja kaupungin puolesta oikein hyvää ja riemukasta adventin aikaa ja joulun odotusta. Joulu ja joulun aika on kerran vuodessa ja syyssateet joka vuosi.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.