Tervehdyspuhe Merikadun koulukeskuksen harjakaisissa

Arvoisat kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat!

Johan oli seikkailu, voisi todeta kun olemme täällä Merikadulla koulukeskuksella pitämässä harjannostajaisia. Seikkailulla tarkoitan niitä käänteitä, joita tapahtui ennen kun päätös syntyi, että voimme lähteä rakentamaan kaupunkina nykyisenkaltaista rakennusta raahelaisten nuorten oppimisympäristöksi. Ehdotuslistalla oli siltaa tien yli ja tunnelia ali, naapurikoulun korjausta ja monta muuta mutkaa, jotka kuitenkin jalostuivat päätöksenteon rattaissa nykyisenkaltaisiksi päätöksiksi. Tämän rakennuksen nousemista on odotettu ja minusta äärettömän hienoa, että saamme olla nyt juhlimassa yhdessä jo hyvin hahmoteltavaa rakennusta.

Harjannostajaiset ovat teidän rakentajien juhla. Me enemmän tai vähemmän peukalon keskellä kämmentä omaavat vieraat voimme jälleen ihailla työnne jälkeä, vaikka paljon työtä on vielä jäljellä, että ensi syksynä tämän alueen koululaiset ja opiskelijat pääsevät samalla tontilla olevaan uuteen kouluun. Malttia odottamiseen siis vielä tarvitaan, mutta se päivä on lähempänä joka päivä. Valmistuttuaan tämä rakennus on odotettu niin oppilaiden kuin myös henkilökunnan kannalta.

Koulujen ja muiden julkisten rakennusten osalta usein esiintyvä sisäilmaongelma aiheuttaa paljon murhetta. On siis äärettömän hienoa, että Raahessa päätettiin tehdä uutta, sillä monia surullisia esimerkkejä on olemassa lähialueillammekin siitä, että on yritetty korjata ja kohta taas korjataan ja vieläkään ei tule rakennus kuntoon. Olenkin joskus käyttänyt sisäilmaongelmaisten koulujen osalta sanontaa, että ainoa oikea korjaustyökalu on puskutraktori ja purkupallo. On siis hyvin tarkasti harkittava, milloin kannattaa vanhaa korjata ja milloin puolestaan tehdä kokonaan uusi. Monesti se tulee kokonaisedullisemmaksi.

Ehjät koulut ovat myös erinomainen kilpailuvaltti asukkaiden asuinpaikkapohdinnoissa ja kuten tiedämme, alueellamme on odotettavissa uusia asukkaita tulevien vuosien aikana ja jos haluamme saada heitä tänne, niin nyt on hyvä aika toimia. Kouluhankkeet kysyvät voimavaroja ja uskallusta kaupungilta. Ilokseni voin todeta, että meillä on muitakin vastaavia hankkeita alkamassa keskustan lähituntumassa eli harjannostajaisjuhlia lienee myös tulossa. Surullisena puolestaan joudun lisäämään kuten markkinamies aikanaan, eikä siinä vielä kaikki. Kunnostettavia kouluja riittää myös tulevaisuudessa ja siksi tulee pohtia erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja. Toivon syvästi, että näiden julkisten rakennusten kunnossapitoon otetaan ihan uusi tapa ja tunnustetaan se, että uusikin rakennus vaatii huolenpitoa ja sillä tavalla saamme lisävuosia kouluille.

Tämä tuleva tila ei palvele pelkästään koululaisia tai lukion opiskelijoita. Olemme halunneet laajentaa koulukäsitystä monipalvelukeskuksen suuntaan, jolloin koulujen tilat ovat tehokkaassa käytössä myös koulupäivän jälkeen palvellen harrastustoimintaa tai vapaan sivistystyön oppimisympäristönä ja siksi toivon, että kun tämä talo aikanaan valmistuu, se palvelee kaupunkilaisia monipuolisesti.

Hyvät läsnäolijat, haluan tuoda tähän tilaisuuteen myös kaupunginjohtajan terveiset, hän ei valitettavasti päässyt tähän juhlahetkeen, mutta pyysi välittämään teille kaikille parhaimmat terveiset. Nyt onkin hyvä hetki toivottaa kaikille iloista juhlaa ja kiittää kaikkia tähän yhteiseen projektiimme vaikuttaneita hyvästä tähänastisesta työstä ja menestystä sen loppuun saattamisessa.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.