Tervehdyspuhe Suomen Ajokoirajärjestön ry:n vuosikokouksessa

Arvoisat kokousedustajat, hyvät ajokoirien ystävät!

Suomen suurin rotujärjestö, Suomen Ajokoirajärjestö ry. on päättänyt pitää vuosikokouksensa, päänäyttelynsä ja KILPA 2016 -tapahtumat tänä vuonna Raahessa. Olette valinneet hyvän paikan tulla läheltä ja kaukaa tänne Suomen Helemeen – kuten täälläpäin on tapana vaatimattomasti asia ilmaista. Kaikki nämä tilaisuudet kokoavat ajokoiraväkeä joka puolelta Suomea ja kun olette tänne nyt saapuneet, niin olette melkein keskellä Suomea, sijaitseehan maamme maantieteellinen keskipiste naapurikunnan eli Siikalatvan alueella. Raaheen on helppo tulla eri puolilta maatamme, siis tervetuloa.

Teillä on hyvä harrastus, oletettavasti. Ovathan sellaisen toiminnan merkeiksi mainittu, että harrastus on hyvä kun se vie kaiken ajan ja rahan. Tuosta viimeksi mainitusta en tiedä kovin varmasti, mutta oletettavasti satsauksia toiminta vaatii. Voitte myös onnitella itseänne, sillä eläinten pitäminen ei ole laiskan ihmisen hommaa eli myös ajankäyttö on suunniteltu vuosiksi. Oletettavasti ajokoiran treenaaminen on myös pitkäjännitteistä työtä eli kärsivällisyys lienee ajoittain koetuksella. Tässä vaiheessa todettakoon, että meidän omasta kotilemmikkavalikoimasta löytyy mm. kaksi kissaa ja niihin ei aina kärsivällisyyskään auta.

Ajokoiratoiminta, kuten nimikin jo vihjaa, liittyy osaltaan myös metsästykseen. Sillä toiminnalla on pitkät perinteet ja monipuolinen vaikutus. Itse nostan esiin aina turvallisuuden metsästyksestä puhuttaessa. Metsästyksellä ja riistakannan kestävällä harvennuksella pystytään vaikuttamaan liikenneturvallisuuteen esimerkiksi hirvikantojen kurissa pitämiseksi tai talousmetsissä vahinkojen vähentämiseksi. Metsästyksellä on siis ihan kansantaloudellistakin merkitystä. Tähän yhteyteen voi luonnollisesti lisätä myös vaihtelut ruokapöytään saadun saaliin muodossa tai huono-onnisemmin päätyneen metsästyksen pelkkä liikunnan ja ulkoilun riemu.

Raahen kaupungissa on hyvät mahdollisuudet myös koirien kouluttamiseen, tuossa naapurisalissa eli valtuustomme istuntosali Fregatissa on aikanaan tehty aloite mm. koirapuistosta ja sellainen on toteutettu kaupungin keskusta tuntumaan Hakotauriin. Mutta myös maamme lainsäädäntö antaa mahdollisuuden luonnossa kulkemiseen jokamiehen oikeuden muodossa ja siinä samalla myös tilaisuus avautuu koirien kouluttamiseen maastossa, sillä laajoja metsäalueita löytyy ja samalla hyvin vaihtelevia maastotyyppejä, no ehkä vuoristoa lukuun ottamatta.

Raahelaisesta luonnosta löytyy kansallisesti tunnettuja sekä tunnustettuja kohteita, sillä pari viikkoa sitten alueemme saaristo valittiin vuoden retkikohteeksi koko valtakunnallisesti. Suosittelen teitä tutustumaan tähän upeaan merelliseen alueeseen aivan keskustan tuntumassa. Mikäli ette tällä kertaa sinne vielä pääse, niin seuraavalla kerralla sitten. Olemmekin ajatelleet, että puhumme saaristostamme neljän vuodenajan saaristona. Jokaisella hetkellä maisema muuttuu ja siksi kannattaa käydä useamman kerran itse toteamassa ja vaikka ottamalla innokas ajokoira mukaan.

Raahessa on paljon nähtävää ja koettavaa, vaikka teidän päivänne kuluvat näissä ”koiranviroissa tai ainakin hyvin haukuttuna”, niin toivon teidän viihtyvän tässä kaupungissa tämän aurinkoisen viikonlopun aikana ja kertovan terveiset omilla kotipaikoillanne miten hieno ja monipuolinen kaupunki meillä täällä on. Kannustan teitä myös tekemään järjestön vuosikokouksessa hyviä ja viisaita päätöksiä sekä vaihtamaan ajatuksia ja viihtymään meillä täällä, olette tervetulleita!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.