Totta, tarua vai tulevaisuutta?

Tämä kirjoitus on osa Raahen kirjaston haastetta kirjoittaa jotain Suomi 100-vuotta teemalla ja otin tarkasteluun Ilkka Remeksen Kiirastuli -kirjan.

Olen lukenut Ilkka Remeksen kirjoja kokonaisen tuotannon verran eli jokaisen. Kiirastuli on ilmestynyt jo perinteisesti syksyn korvalla, onhan silloin isänpäivä ja joulu tulossa ja tällainen paketti löytyi myös minun aamiaistarjottimella marraskuun alkupäivinä. Laitoin kirjan odottamaan vuoroaan, sillä jo etukäteen tiesin, että hyvää kannattaa aina odottaa ja niin kävi nytkin.

Kirjailijalle on tyypillistä, että pelataan isoilla panoksilla ja maata tai jopa maapalloa uhkaa totaalikatastrofi lähes joka vuosi, ehkä se tekeekin tästä kertojan maailmasta niin mielenkiintoisen. Vaikka tapahtumat ovat lievästi ilmaistuna vaikuttavia ja toteutuessaan äärimmäisen vaarallisia ja vakavia, niin voisivatko ne jossain olosuhteissa olla myös mahdollisia?

Remes on tehnyt taustatyön oikein ansiokkaasti, sillä kuvatut tapahtumat ovat perusteltuja ja yhdessä haastattelussa luin hänen selvittävän perusteellisesti tapahtuminen taustoja, tarkkaa pohjatyötä tehden ja sillä tavalla tapahtumat saadaan tuntumaan erittäin todenmukaisilta ja jopa joissain olosuhteissa voisi olettaa ne täysin mahdollisiksi.

Kiirastuli-kirjassa alku tulee suhteellisen lähelle meitä, en tiedä onko innoitus alkulukuihin haettu viimekeväisestä Ylivieskan kirkkopalosta, sillä ensimmäisten lukujen aikana Keuruun vanha puukirkko palaa tuhopolton seurauksena ja siitä alkaa tapahtumien vyöry, jossa seuraa toinen toistaan erikoisempia tapahtumia ja jännempiä käänteitä.

Venäjä on perustanut sotilastukikohdat Hankoon ja Ahvenanmaalle, sieltä käsin se sekaantuu Suomen sisäisiin asioihin. Tasavallan Presidentti ja kirjan kuluessa laajennettu maan hallitus, jossa on kovasti tuttuja nimiä, päättää pyytää USA:n apua ja valmistella NATO:n jäsenyyden hakemista, tästä puolestaan Moskovassa hermostutaan pahanpäiväisesti. Jännitystä ei missään olosuhteissa lievennä amerikkalaisten joukkojen ja ohjusten tuleminen jo tässä vaiheessa maahan. Sillä seurauksella Venäjällä laitetaan pakolaismäärät liikkeelle ihan valtion toimesta ja alkaa ennennäkemätön kansanvaellus maahamme ja siihen liittyvät lieveilmiöt, kuten ryöstöt, raiskaukset ja muu mukanaan tullut rikollisuus kasvaa ja Suomi on sekaisin ja todella vaikeassa tilanteessa. Onko tässä tuttuja piirteitä ja tehtiinkö tästä kokeilu ihan oikeassa elämässä kun muutama tuhat turvapaikanhakijaa yllättäen ilmestyi taannoin Norjaan pohjoisen kautta pyörillä, sattumaako vai harjoitusta, jäin pohtimaan ja sitä myös kirjassa pohditaan?

Kirjassa on kuvattu myös oikein hyvin maamme henkistä ilmapiiriä, toiset vannovat Venäjän osaamiseen ja ihanuuteen, toiset taas amerikkalaiseen autuuteen. Tarinassa lähdetään myös vaarallisille vesille ja eräs maailmanparantajakansanedustaja houkuttelee oman egonsa nostamiseksi amerikkalaissotilaan ansaan ja kirja päättyykin juuri tämän asian jatkoselvittelyihin eli voisi jopa luulla, että saamme lukea jatko-osan viimeistään ensi syksynä.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.