Kiitospuhe valtuustolle kaupunginhallituksen valinnan jälkeen

Arvoisa rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Koko vastavalitun hallituksen puolesta uskallan sanoa tältä paikalta, kiitos luottamuksesta, teemme parhaamme ja ehkä vähän enemmänkin, sillä työtä meiltä ei tule puuttumaan. Henkilökohtaisesti iloitsen suuresti siitä, että minulla on mahdollisuus jatkaa tämän mainion rantakaupungin hallituksen johdossa ja jälleen mitä mainioimman joukkueen kera. Lupasin edellisellä kerralla kun pidin tätä puhetta, noin kaksi ja puoli vuotta sitten, että saatte hieman harmaan puheenjohtajan hallitukseen, mutta sille tärkeää on päämäärä eli Raahen hyvinvointi. Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut. Harmautta on tullut lisää, ainakin hiuksiin, mutta näistä selvitään ja vain työtä tekemällä.

Meiltä odotetaan paljon, lähiaikoina on tapahtumassa paljon. Me tarvitsemme näkyvyyttä. Viestinnän ulospäin ja myös sisällä tulee olla jatkuvaa. Vaikka me raahelaiset tiedämme kaupunkimme hyvät puolet, niin tietääkö muut, edes lähialueilla, saati sitten kauempana? Kuinka moni suomalainen löytää Raahen edes kartalta? Vihjeenä, emme ole se pitsikaupunki Satakunnassa. Haastankin hallitusta, mutta myös valtuustoa, että jokainen meistä voi nimetä ainakin yhden hyvä asian kaupungistamme tässä tänään ja nyt. Ottakaamme osaksi tehtäväänne myös tunnettavuustyö. On myös sanottu, että tulevaisuuden ennustaminen on erityisen hankalaa. Tässä tilanteessa se sitä myös on. Alkava valtuustokausi tulee olemaan erityisen historiallinen, sillä moni kuntien tai kuntayhtymien tehtävistä siirtyy perustettaville maakunnille. Järjestelmä tulee olemaan nykytiedon mukaan kovin erilainen kuin mihin olemme tottuneet.

Jokainen tunnistaa muutoksen ja uudistusten tarpeellisuuden, mutta lopputulos on suuri tuntematon. Erään tutkimuksen mukaan Raahen kasvualueen, edelliseltä nimeltään seutukunta, näkymät ovat yhdet maamme valoisimmat, mutta se vaatii myös valtuuston ja hallituksen panostusta. Pitkään esillä olleet suurhakkeet ovat tuottaneet jo työtä sekä toimeentuloa ja lisää on tulossa, sillä edellinen valtuusto hyväksyi vielä viime töikseen teollisuuden kasvun edellytyksiä kaavojen muodossa. Myös Raahen palaaminen korkeakoulukaupungiksi on erittäin merkittävä asia ja siihen vaikuttaneita on syytä kiittää.

Maakunnalta ei puolestaan työtä puutu, Raahe ansaitsee maakunnan toiseksi suurimman kaupungin paikan myös jatkossa, siinä tarvitaan taitoa ja osaamista. Uhkana on, että myös maakunnan sisällä alueet eriarvoistuvat entistä enemmän ja siksi tulevan maakunnan on taisteltava tätä kehitystä vastaan ja antaa myös muille kuin Oulun alueelle onnistumisen mahdollisuuksia. Entä sitten tasavalta nimeltä Suomi, ainakin viimeiset parikymmentä vuotta on puhuttu maan sisäisestä muuttoliikkeestä, voidaanko sitä oikeasti pysäyttää, onko se ylipäätään mahdollista? Me uskomme vakaasti, että on, mutta saako sille ajatukselle tukea koko valtakunnan taholta. Tämäkin työ on haasteellista, sillä yksi keskeinen megatrendi maailmalla on kaupungistuminen. Isommat alueet kasvavat eli jo vuosikymmeniä jatkunut pako maalta kaupunkeihin ja jopa toisiin maanosiin jatkuu. Samalla ei voi välttyä siltä, ettei tämä ole kehityksenä aina onnistunut ja toivottavaa? Jos katsomme maailmalta esimerkkejä, niin ei ole.

Arvoisa valtuusto, meillä on tehtävä, se on pitää huolta tästä kaupungista kokonaisuudessa. Haluan, että teemme hyvässä yhteistyössä tulevaisuudessa päätöksiä Raahen parhaaksi. Toivon samalla avoimuutta viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä. Vakaasti uskon, että jokainen tässä salissa haluaa kaupunkimme parasta ja se onnistuu vain, yhdessä!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.