Puheeni Kari Karjalaisen muotokuvan paljastamisjuhlassa Raahen kirjastolla

Arvoisat läsnäolijat!

Olette kaikki tervetulleita, tähän ehkä odotettuun juhlaan. Minä olen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jarmo Myllymäki ja saan toimia tämän juhlahetken juontajana sekä tervehdyspuheen pitäjänä. Tilaisuuden aluksi saimme kuulla Raahen musiikkiopistolta sello-pianoduoa, jossa soittivat Ella Harju ja Ellinoora Leskinen ja on hienoa, että saamme nauttia heidän taidoistaan myös myöhemmin. Tämä tapahtuma onkin suurta osaamisen taidonnäytettä. Tätä asiaa voi pohtia useammaltakin eri kantilta ja ehkä myöhemmin selviää mitkä ne näkökulmat ovat. Maltetaan kuitenkin hetki. Tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia ja tänä viikonloppuna kun kaupunkimme todenteolla herää eloon, niin mikä olisikaan sopivampi ajankohta!

Kari Karjalainen saapui kaupunkiimme muutosjohtajaksi, näin kontrahti sanoi ja tästä asiasta keskustelua ajoittain on käyty. On kuitenkin täysin kiistatonta se, että muutos on ollut suuri ja siihen on tarvittu työtä ja osaamista. Reilu 10 vuotta, kun toimit kaupungissamme johtavana viranhaltijana, sattui ja tapahtui paljon. Moni asia on muuttunut ja ehkä myöhemmin pienessä yllätysnumerossa asia nousee uudelleen esille. Yhtä kaikki muutosta on tapahtunut, sitä on tahdottu. Ympärillämme oleva kaupungin ydin on pessyt kasvonsa, mutta myös paljon muuta on tapahtunut. Onhan kaupunkimme rajojen sisäpuolella ollut muutaman vuoden matkustajaliikenteen rautatieasema, siinäkin on meidän entistä konduktööriä tarvittu, tosin tämä muutos ei niinkään ollut neuvottelutulos VR:n kanssa, vaan syvällinen yhteistyö naapurikunnan kera.

Kari on opittu tuntemaan mielipiteensä kertovana ihmisenä, ei ole jäänyt epäselväksi kenellekään, jos hän ollut jotain mieltä. Kun keskustelua on käyty, ajoittain myös värikkäästi ja jos puheet on pidetty puhelimessa, niin välttämättä ei varsinaisen yhteyden ole tarvinnut toimia, muutenkin on tultu kuulluksi. Mutta mikä tärkeintä, aina on päästy kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen, jos jostain on oltu jotain mieltä. Sopimisen taito onkin ihmisen yksi tärkeä ominaisuus ja kaupunginjohtajan työssä se lienee suorastaan välttämätön. Näiden kymmenen vuoden aikana onkin osaamista tarvittu ja edelleen osaamistasi käytetään, siihen on ladattu paljon odotuksia nykyisessäkin tehtävässä.

Tässä tilaisuudessa on esillä myös toisenlaista osaamista, taitoa vangita hetki kuvaksi. Vaikka ollaankin vaarallisilla vesillä, jos minä ryhdyn analysoimaan taidetta ja siksi tyydynkin kertomaan vain hieman kohta paljastettavasta taulusta. Tämä muotokuvan tullessa ajankohtaiseksi pohdimme maalaajaa ja sehän löytyi varsin läheltä. Taiteilija Vuori oli luonnollinen valinta, sillä lienee henkilökuvalle pelkästään eduksi, että tekijä tuntee ikuistettavan kohteen. Uskon vahvasti, että ateljeen hämyssä ja maalien tuoksussa on syntynyt jotain syvempää, ei vain pelkästään kuva, vaan teos. Se, jota kohta pääsette ihailemaan ja kuulemaan lisää sen synnystä ja tekemisen vaiheista.

Meillä Raahessa on ollut tapana maalata muotokuva kaupunginjohtajasta. Ehkä Karin luonteesta kansan miehenä kertoo se, että hän on halunnut heinäkuuksi taulun näytille tänne kaupunkilaisten pariin ja mikä olisikaan sen parempi paikka kuin, sinun kaudellasi Kari, remontoitu kirjasto. Ohjelmamme jatkuu seuraavaksi juhlapuheella, jonka meille pitää valtuuston tuore puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila. Vielä kerran tervetuloa teille kaikille ja seuraavaksi saanen pyytää arvoisaa rouva kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa kertomaan meille ajatuksiaan juhlapuheen muodossa, olkaa hyvä!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.