Tervehdyspuhe entisten hallituksen puheenjohtajien tapaamisessa

Hyvät kollegat!

Tervetuloa viettämään nyt ensimmäistä kertaa, tätä toivottavasti tulevaisuudessa perinteistä, kaupunginhallituksen puheenjohtajan kahvitilaisuutta. Tapahtuma järjestetään nyt siis tietoni mukaan ensimmäistä kertaa ja idea tähän on muhinut mielessäni jo pitemmän aikaa. Ovathan nämä tietyllä tavalla samalla myös veteraanikahvit, harvoin tähän saliin kerralla mahtuu näin paljon kokemusta hallituksen johtamisesta koko nykyisen Raahen kaupungin alueelta, on sitten kuntien yhdistymisestä aikaa enemmän tai vähemmän. Ajankohta tilaisuudelle on myös erinomainen, sillä vain muutaman tunnin kuluttua aloittaa uudet luottamuselimet työskentelyn kaupungissamme, toinen valtuustokausi on siis alkamassa nykykokoisessa kaupungissamme.

Mitä Raahessa on sitten lähiaikoina tapahtumassa ja mitä meiltä odotetaan? Me tarvitsemme näkyvyyttä. Viestinnän ulospäin ja myös sisällä tulee olla jatkuvaa. Vaikka me raahelaiset, alkuasukkaat tai tullista tulleet, tiedämme kaupunkimme hyvät puolet, niin tietääkö muut, edes lähialueilla, saati sitten kauempana? Kuinka moni suomalainen löytää Raahen edes kartalta? Emme ole se pitsikaupunki Turun ja Porin välissä, vaikka upea vanhakaupunki molemmista löytyykin. Jokainen meistä voi nimetä aina yhden hyvä asian tässä tänään ja nyt. Haastakin teitä arvoisat puheenjohtajat tähän tunnettavuustyöhön.

On myös sanottu, että tulevaisuuden ennustaminen on erityisen hankalaa. Tässä tilanteessa se sitä myös on. Alkava valtuustokausi tulee olemaan erityisen historiallinen, sillä moni kuntien tai kuntayhtymien tehtävistä siirtyy perustettaville maakunnille. Järjestelmä tulee olemaan nykytiedon mukaan kovin erilainen kuin mihin olemme tottuneet.

Jokainen tunnistaa muutoksen ja uudistusten tarpeellisuuden, mutta lopputulos on suuri tuntematon. Ainut asia, josta voimme olla varmoja, että päätöksen teko karkaa kauemmaksi, myös niistä lähipalveluista. Erään tutkimuksen mukaan Raahen kasvualueen, edelliseltä nimeltään seutukunta, näkymät ovat yhdet maamme parhaimmat. Pitkään esillä olleet suurhakkeet ovat tuottaneet jo työtä sekä toimeentuloa ja lisää on tulossa, sillä edellinen valtuusto hyväksyi vielä viime töikseen teollisuuden kasvun edellytyksiä kaavojen muodossa. myös Raahen palaaminen korkeakoulukaupungiksi on erittäin merkittävä asia.

Maakunnalta ei puolestaan työtä puutu, Raahe ansaitsee maakunnan toiseksi suurimman kaupungin paikan myös jatkossa, siinä tarvitaan taitoa ja osaamista. Uhkana on, että myös maakunnan sisällä alueet eriarvoistuvat entistä enemmän ja siksi tulevan maakunnan on taisteltava tätä kehitystä vastaan ja antaa myös muille kuin Oulun alueelle onnistumisen mahdollisuuksia. Entä sitten Suomi, viimeiset parikymmentä vuotta on puhuttu maan sisäisestä muuttoliikkeestä, voidaanko ja kannattaako sitä oikeasti pysäyttää, onko se ylipäätään mahdollista. Me uskomme vakaasti, että on, mutta saako sille ajatukselle tukea koko valtakunnan taholta. Tämäkin työ on haasteellista, sillä yksi keskeinen megatrendi maailmalla on kaupungistuminen. Isommat alueet kasvavat eli jo vuosikymmeniä jatkunut pako maalta kaupunkeihin jatkuu ja jopa toisiin maanosiin. Samalla ei voi välttyä siltä, ettei tämä ole kehityksenä aina onnistunut, siitä esimerkkinä tapahtumat Englannista, Ranskasta, Belgiasta, Ruotsista ja Venäjältä? Onkin vain ajan kysymys milloin meillä.

Arvoisat puheenjohtajat, näillä, jopa hieman synkillä, ajatuksilla toivotan teidät tervetulleeksi tähän tilaisuuteen. Seuraavaksi nautimme pöydän antimista ja sen jälkeen on tilaisuus käyttää puheenvuoroja, jos niin haluaa eli sana on vapaa. Ansiokkaita keskusteluja ja hauskaa kahvihetkeä!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.