Avajaispuhe Pooki Flakkaa -tapahtumassa

Arvoisat kuulijat!

Pooki flakkaa! Tämä odotettu huudahdus on kuultu kaupunkimme pihoilla ja kaduilla jo kauan aikaa sitten ensimmäisen kerran. Raahelainen laiva oli tulossa kotiin, joskus pitkältäkin matkalta, oli siis ilon aika. Matkalle oli lähdetty perheiden luota, todennäköisesti hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa, ehkä perheissä oli hieman surtu ja saattanut siinä jokunen riidanpoikanenkin syntyä lähtövalmisteluissa. Pestit olivat pitkiä ja edellä kuvattu kiukku oli taatusti muuttunut kaipaukseksi reissun aikana. Paluu ei kuitenkaan aina ollut juhlaa, sillä osa merimiehistä jäi palaamatta ja olihan kotiin tulleidenkin puolisoiden oltava hillittyjä ilossaan. Näin kertoo tarina päivän tapahtuman teemasta – Pooki flakkaa.

Historiallisessa kuvauksessa oli kyse isosta tapahtumasta aikanaan. Tämän päivän versio on sitä myös, nykyisellään se suurempi kuin koskaan. Toimintaa riittää laajalle alueelle, aina torin ulkopuolelle nurmialueelle saakka. Myös Museonranta ja Pikkulahti ovat täynnä merellistä toimintaa, sinne olemme saaneet vieraita mm. Vaasasta kun postivene on muistuttamassa Ruotsin ja Suomen yhteisestä historiasta tai Kalajoelta talkoohengen voimannäyte purjelaiva Ansion muodossa ja monta muuta kiintoisaa kohdetta. Unohtaa ei voi tietenkään Raahen satamaa, siellä pääsee tutustumaan kaupunkimme nimikkoalukseen, ohjusvene Raaheen, jonka Merivoimat on iloksemme tänne tuonut, joten mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan on näiden päivien aikana.

Jo kaupunkimme purjelaivakaudella saimme tuulahduksen erilaisista makuelämyksistä. Milloin laivan paluulastina oli mausteita tai muuta eksoottisempaa tulijaista. Tänään meillä on mahdollisuus samaan. Torilla on mahdollisuus maistella makuja ja haistella tuoksuja eurooppalaisella ruokatorilla, tarkemmalta nimeltään Street Food Fiesta and Choco Festival -tapahtumassa. Pidänkin jokseenkin erikoisena, mikäli joku markkinavieras poistuu tältä alueelta nälkäisenä. Tein nimittäin jo pari päivää sitten pienen tutkimusmatkan makujen maailmaan ja ihastuttavan monenlaista keittiötä on edustettuna eli rohkeasti vain maistelemaan.

Raahella on hieno historia, mutta upea tulevaisuus, se nähdään nopealla silmäyksellä. Näiden päivien yhteydessä järjestetään Komerssin vanhan ajan markkinat. Asuja myöten on valmistauduttu huolella ja nykyaikaiseen elämänmenoon soveltuvat tuotteet toivottavasti löytävät ostajansa. Vaikka tuotteet ovat uusia, ne ovat tehty perinteitä kunnioittaen ja siksi ovat erityisen arvokkaita, helppo muistaa se, mistä tavara on hankittu kun esimerkiksi talven tuiskuissa näitä hankittuja tuotteita käyttää.

Meillä on siis monenlaista tarjolla, vaikka kaupunkimme ei välttämättä ole tunnettu kesätapahtumistaan, niin uskon vakaasti, että kohta on, sen tekevät te kaikki aktiiviset toimijat, jotka olette mukana, kukin omalla panoksellanne, kuten vaikka kohta liikkeelle lähtevät Rapapapat. Yksi hieno esimerkki siitä, mitä yhdessä voidaan saada aikaan. Ehkä hieman luettelomaisesti kerroin, mitä meillä on tänä viikonloppuna tarjolla. Kaikkea en saanut mahtumaan, mutta varmasti jokainen löytää sen oman tärkeän asian. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä yhteishengelle. Puhumme usein juurettomuudesta, mutta yhdessä tekeminen lujittaa kuulumista johonkin ja tässä tapauksessa kotiseutuun. On äärimmäisen hienoa saada olla mukana tässä tapahtumassa, joka viestiin Raahesta jotain. Näillä rannoilla asuu ihmisiä, jotka ovat ylpeitä siitä mitä ovat ja siitä mitä osaavat. Haaveeni on, ettei Pooki lakkaa flakkaamasta, vaan nämä juhlat saavat edelleen jatkua kauas tulevaisuuteen, toivon teidän kaikkien viihtyvän ja tulevan taas uudelleen erilaisiin tapahtumiin mukaan!

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.