Juhlapuhe Antinkankaan monitoimitalon vihkiäisjuhlassa

Arvoisat Antinkankaan monitoimitalon ystävät, käyttäjät ja juhlavieraat!

Odotettu päivä on koittanut kun saamme olla juhlimassa uutta Antinkankaan monitoimitalon virallisia avajaisia. Matka tähän pisteeseen on kestänyt aikansa, mutta lopputulos on tärkein. Matkanteosta puhuttaessa sanotaankin usein, että itse matka on tärkeämpi kuin perille pääsy, tässä tilanteessa asia on kuitenkin toisin, lopputulos on odotettu ja kaivattu.

Koulua tällä tontilla on pidetty yli 40 vuotta ja paikka on ollut opinahjo monen nykyisenkin oppilaan vanhemmille. Sitä en tiedä, onko joukossa jo kolmannen polven antinkangaslaisia, mutta tiedän monen raahelaisen, jopa kansanedustajan, tästä osoitteesta oppimisensa ensi hetket saaneen kokea. Koululla on ollut paikkansa alueellisesti, mutta koko kaupungin kannalta. Näillä kulmilla on kaupunkimme eri aikakausina riittänyt lapsia ja kun päätöksiä uusien asuinalueiden suhteen on vuosien aikana tehty, monet uudetkin alueet ovat sijoittuneet tämän oppilaitoksen lähiympäristöön. Lisää on luvassa myös tältä osin ja mikäpä ollessa kun tilat ovat uudet, käyttökelpoiset ja tarpeeseen tehdyt.

Minun oma historiani tähän kouluun rajoittuu lähinnä reilun 10 vuoden takaisin aikoihin, kun saattelin tälle tontille silloisen ekaluokkalaisen ja pari vuotta myöhemmin vielä toista ekaluokkalaista aloittamaan opintietään. Koulurakennus ei silloin ollut samanlainen, ehkä alun perin hyvin ja tarpeeseen tehty, mutta valitettavasti odotti jo silloin kovasti uusintaa. Koulu ei ole kuitenkaan pelkkää seinää ja kattoa, luokkaa ja pihaa. Tärkeintä ovat sisällä olevat ihmiset ja molemmat lapsemme ovatkin saaneet oivan pohjan näiltä alakoulun ensimmäisiltä vuosilta, vaikka virallisesti koulu olikin tilapäisesti siirrettynä Kampusalueelle kun yläkouluun siirtymisen aika aikanaan tuli.

Kun edellinen rakennus tuli tiensä päähän ja asiat lähtivät etenemään, oli melko nopeasti selvää, että on huomattavasti parempi rakentaa aivan uusi koulu tälle alueelle. Aluksi luonnollisesti keskusteltiin vanhan rakennuksen peruskorjaamisesta, mutta tutkimukset määrittelivät sen, että korjaaminen vastasi lähes uuden tekemistä. Siksi olikin luonnollinen valinta, että vanhan rakennuksen ”korjaustyökaluiksi” valittiin puskutraktori ja purkupallo, jotka sivumennen sanoen ovat erittäin hyvät työvälineet myös muihin pahasti sisäilmaongelmaisiin rakennuksiin. Kokonaan uuden rakentamisella on myös se hyvä puoli, että rakennus on tehty nykyaikaisesti, uusimman rakennustekniikan mukaan. Meillä on käsissä uusi, tänä vuonna valmistunut talo, ei yli 40 vuotta sitten rakennettu.

Emme myöskään ole pelkästään koulussa, sillä samanaikaisesti kun tämä talo alkoi tulla tiensä päähän, kuului myös huolestuttavia asioita Vihastenkarin päiväkodista. Yksi kaupunkimme pienipien asukkaiden perinteisistä hoitopaikoista alkoi olemaan käyttöikänsä lopussa. Muutama vuosi aikaisemmin oli yhdistynyt Kummatissa koulu ja päiväkoti saman katon alle, minun näkökulmasta vielä oikein menestyksekkäästi. Oli siis sangen luonnollista, että tällainen yhdistelmä on tätä päivää ja rakentamisessa sekä ennen kaikkea sitten käyttövaiheessa pystytään hyödyntämään tiloja tehokkaasti. Yksi rakennus rakentamalla saatiin hoidettua kaksi kovasti uusimista odottavaa uudeksi kokonaisuudeksi. Samalla saatiin käyttöön nuorisotoimelle tiloja rakennuksesta, joten tehokkuus tilojen sellaisessa käytössä kuten se julkisessa rakennuksessa kuuluisikin olla. Olenkin joskus todennut, että koululla tulisi palaa valot aina aamuvarhaisesta iltamyöhään, sillä tällaiset rakennukset ovat tehty käyttöön, ei olemaan tyhjillään.

Päätöksenteon kiemuroissa nousi moneen kertaan esiin talous ja tarpeellisuus. Kaupunkimme lapsirikkaimpia alueita kuitenkin tarvitsi koulun ja päätös kokonaisuudesta syntyi kohtuullisen helposti ja yksituumaisesti. Hyvä niin, yksi tämän talon tärkeä tehtävistä on mahdollistaa uusien asukkaiden asettumisen lähialueelle. Kovasti toivon myös sitä, että saamme valmiiksi työnjaon niin, että tämän koulun ja naapurikoulujen luokkakoot pysyvät kaikkialla ja kaikille mahdollisimman hyväksyttävällä tasolla. Toimivat oppilaitokset ja terveet talot ovatkin yksi niistä asioista, joista haluamme kertoa Raahesta tänne muuttoa harkitseville.

Koulun merkitys alueelle on kiistämätön ja kun se vielä on uusi sekä hieno, niin siitä voi olla jopa hieman ylpeä, se on luvallista meille kaikille, ennen kaikkea teille tämän talon käyttäjille, ihan päiväkodin pienimmästä, koululaisten kautta vanhimpaan seniorijumppaajaan. Ihan jokaiselle teille on tämä rakennus tehty. Ilman tärkeimpiä eli lapsia sitä ei kuitenkaan olisi tehty tänne, joten merkittävimmässä osassa olette juuri te kaupunkimme nuorimmat asukkaat. Koulut ja päiväkodit kun ovat lapsia varten, ei toisinpäin.

Näky on hienosti sanottuna visio. Tarkastelin puhetta valmistellessani, miten Vihantenkarin päiväkoti ja Antinkankaan koulu olette määritelleet tehtävänne? Yksi keskeinen havainto, lasten huomioimisen lisäksi, on ammattitaito. Täältä löytyvät pysyvä ja ammattitaitoinen henkilökunta. Tällä asialla on merkityksensä lapsen kannalta. Kaikilla teillä aikuisilla on oma paikka lapsen maailmassa. Vastuu on kuitenkin jakamaton, lapsen hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu aina vanhemmille, siitä tulee pitää kiinni. Mutta teillä kasvatusalan ammattilaisilla ja muilla talossa työskentelevillä on tärkeä osa tukea tätä lapsen kasvua. Asia, mitä henkilökohtaisesti teissä aina ihailen, on kyky ottaa erilaiset lapset huomioon. Koululla ja päiväkodilla on siis valtava rooli lapsen elämässä. Kelläpä meillä ei olisi muistoja kouluajoista tai päivähoidosta. Muistot voivat olla monenlaisia hyviä tai huonoja, myös tapahtumahetkellä tunnelma on voinut olla monenlainen, muistot ovat kuitenkin omat. Vihastenkarin päiväkodin laulu ja sen loppusäkeet kuvaavatkin tahtotilaanne hyviin muistoihin aivan erinomaisesti:

”Laulu raikuu leikit leikitään,
kaikki aina ystävinä pysytään.
Oppia paljon saamme, ilot ja surut jaamme
yhdessä aina selvitään”.

Jos me kaikki pitäisimme nuo muutamat sanat mielessämme, niin siinä olisi jokaiselle hyvää ohjetta elämään. Palataan kuitenkin tähän päivään. Tätä rakennusta on taatusti odotettu. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että vanhoista asioista otetaan opiksi ja pidetään tästä rakennuksesta oikein hyvää huolta. Jokainen sitoutuu pitämään paikat kunnossa, niin että kaikilla käyttäjillä olisi hyvä ja turvallista olla täällä. Jos havaitaan jonkin asian oleva rikki tai menossa epäkuntoon, niin kerrotaan siitä eteenpäin, vaikkapa opettajalle tai muulle aikuiselle. Yhteisvastuullisesti toisista ja tästä rakennuksesta huolehtien miellä kaikilla on hyvä olla.

Hyvät kuulijat, rohkeasti olemme ottaneet askeleita myös muualla päin kaupunkiamme näissä koulujen ja päiväkotien rakentamisasioissa eli toivoakseni nämä juhlat eivät ole viimeisiä. Tänään minulle on kuitenkin annettu aivan erityinen tehtävä. Läheskään joka päivä ei pääse avaamaan näin upeaa rakennusta, mutta tänään on se hetki. Joten, arvoisat läsnäolijat, minulle suoduin valtuuksin julistan virallisesti tämän Antinkankaan monitoimitalon avatuksi ja käyttöön otetuksi! Pitkää ikää ja hyviä vuosia. Tuokoon tämä rakennus paljon oppimisen iloa ja muita hyviä hetkiä jokaiselle, jotka tähän taloon sisään saapuvat. Haluan toivottaa menestystä ja turvallisia vuosia teille jokaiselle, sillä on hienoa olla mukana kaikkien kanssa tekemässä jotain uutta Raahelle, sen asukkaille nykyisille ja tuleville.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.