Tervehdyspuhe koko kansan itsenäisyysjuhlassa

Hyvä raahelaiset, arvoisat koko kansan itsenäisyysjuhlan vieraat!

 

Vanhan sanonnan mukaan missä kaksi suomalaista kohtaa, sinne perustetaan yhdistys, tarinan jatkuessa todetaan, missä kaksi raahelaista kohtaa sinne perustetaan kaksi yhdistystä. Tässä juhlassa on nähtävissä tämä jälkimmäinen oikein hyvässä ja suotuisassa valossa. Tämä perinteinen itsenäisyyspäivän tapahtuma tuo yhteen erilaiset toimijat, niin vapaaehtoiset kuin lahjoittavat yritykset sekä suuren yleisön, tarve tälle kohtaamiselle siis on, sillä ei tätä tilaisuutta muuten järjestettäisi nyt jo kahdeksatta kertaa. Tämä on yhteisöllisyyttä parhaimmillaan, jokainen tapahtumaan osallistuja tuo mukaan panoksensa ja se juuri onkin tärkeä osa tätä kokonaisuutta. 

 

Klassikoksi muodostunut kysymys tänään on, mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Pohdiskellaan asiaa tovi. Kysymys ja vastaus lienevät samassa lauseessa. Saamme itse päättää mitä teemme. Olemmeko sitten tehneet näin? Tyypillisiä vastauksia alkuperäiseen kysymykseen on useita; saa päättää itse omista asioistaan ja tehdä mitä haluaa – niin osaammeko toimia näin kuten mahdollisesti mielessämme vastaamme? Miten maassamme voidaan? Pääsääntöisesti varmasti hyvin, valitettavasti näin ei kuitenkaan ole kaikilla. Osa ei välitä, osa välittää jopa liikaakin siten ja uupuu. Yhteisöllisyys, kuten tällainen tilaisuus, on yksi tapa välittää sopivasti toisista ja tuoda esiin yhteenkuuluvuutta.

 

Suomi täyttään tänään 101 vuotta. Ovatko vuodet sitten kohdelleet maatamme hyvin? Voisi ajatella, että on. Kaikesta huomitta uskallan niin sanoa. Varma voi olla ainoastaan siitä, että monia käänteitä on vuosien aikana mahtunut. Vaikka kaikki asiat eivät varmasti ole aina menneet kuin olisimme toivoneet, on sitten kyse ihmisen, asuinpaikan tai maan asioita. Mutta käydessään kaukana, näkee paremmin lähelle ja silloin voi havaita, että tässä maassa tehdään moni asia, moitteista huolimatta, hyvin. Mitä tulevina vuosina tapahtuu, se on arvoitus? On siksi tärkeää, että saa pitää itse omista ja hyviksi koetuista arvoistaan kiinni, se on itsenäisyyttä, mutta myös oikeaa suvaitsevaisuutta.

 

Katsokaamme ympärillemme. Esi-isämme eivät valinneet asuinpaikakseen maastollisesti helpointa tai ilmastollisesti ihaninta kolkkaa elää, on maamme ollut kuitenkin menestystarina! Meillä on edelleen mahdollisuus pärjätä nykypäivässä, se tapahtuu yhdessä tekemällä ja toisiimme luottamalla.

 

Hyvät kuulijat!

 

Tämä tilaisuus on yhdessä tekemisen taidonnäyte. Teitä talkoolaisia on kymmeniä, ilman panostanne tätä tapahtumaa ei olisi. On hienoa, kuten eilisestä lehtijutusta saimme lukea, tekijöitä on riittänyt ja vapaaehtoisia on ilmoittautunut vuosittain entistä enemmän. Tapahtumaa on tekemässä vanhoja konkareita, mutta myös uusia kasvoja on mukana. Se kertoo elinvoimaisuudesta, halutaan olla mukana. Myös tapahtuman ohjelmaan on satsattu, löytyy jokaiselle jotain, kuten musiikkiesityksiä, jotka sopivat tämän juhlapäivän tunnelmaan.

 

Suomalainen juhlii itsenäisyyttään hillitysti, suuri osa siirtyy muutaman tunnin kuluttua eri viestimien ääreen katselemaan ja kuuntelemaan mitä tasavallan Presidentin juhlissa näyttää ja kuulostaa. Meillä on täällä Härkätorilla hieman erilainen vastaanotto, se oma hieno tapahtumamme, meille sopiva tyyli juhlia tätä päivää. Haluankin omasta ja Raahen kaupungin puolesta toivottaa teille kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja kiittää tämän tapahtuman mahdollistajia työstänne yhteisen hyvän eteen.

Comments are closed.

Alustana toimii Wordpress ja teemana Digg-3. Tekstit (C) Jarmo Myllymäki 2005-2019.